Търпението на собствениците на заведения е вече изчерпано, правителството не спазва собствените си обещания, а компенсациите за затварянето им все още не са изплатени. Това заяви днес пред БНТ Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България, който бе поканен да коментира зачествяващите случаи на незаконно отворени барове из страната. 

Той заяви, че организацията не приема незаконните действия, но и подчерта, че целият бранш е станал изкупителна жертва на пандемията, а обещаната помощ все още не е дошла. Оказва се, че през миналата седмица персоналът на заведенията най-накрая е получил плащането от по 24 лв. на ден за ноември. Тези за декември все ги няма. Няма ги обаче и обещаните компенсации за 20% от оборота за заведенията. Според Коларов това е нелогично, защото ЕС е дал зелена светлина, а властта казвала, че се чакат още нотификации. 

"Очакваме всеки ден и нищо не се случва. Явно търпението на някои колеги се изчерпва, защото в крайна сметка в България има над 30 000 заведения и това, че едно или две заведения са нарушили заповедта, не мисля, че трябва да се определя като някаква практика в бранша."

В същото време той припомни, че когато вторият частичен локдаун бе обявен, правителството обеща, че той ще продължи до 21 декември. После датата бе променена на 31 януари, но и сега се чувало, че е вероятно заведенията да останат затворени и тогава. Сутринта социалният министър Деница Сачева обяви, че се обсъжда вариант, при който първо ще отворят тези обекти, които се намират в зимни курорти, а две седмици по-късно - тези в цялата страна. Това вероятно означава средата на февруари. 

Именно загубеното вече търпение е проблем, обяви Коларов и допълни, че е възможно да станем свидетели на протестно отваряне на всички обекти в страната дори без да има разрешение за това от централната власт. 

Припомняме, че по данни на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация около 30% от ресторанти и барове в страната вече са фалирали и няма как да се върнат на пазара.