Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Търпението на собствениците на заведения е вече изчерпано, правителството не спазва собствените си обещания, а компенсациите за затварянето им все още не са изплатени. Това заяви днес пред БНТ Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България, който бе поканен да коментира зачествяващите случаи на незаконно отворени барове из страната. 

Той заяви, че организацията не приема незаконните действия, но и подчерта, че целият бранш е станал изкупителна жертва на пандемията, а обещаната помощ все още не е дошла. Оказва се, че през миналата седмица персоналът на заведенията най-накрая е получил плащането от по 24 лв. на ден за ноември. Тези за декември все ги няма. Няма ги обаче и обещаните компенсации за 20% от оборота за заведенията. Според Коларов това е нелогично, защото ЕС е дал зелена светлина, а властта казвала, че се чакат още нотификации. 

"Очакваме всеки ден и нищо не се случва. Явно търпението на някои колеги се изчерпва, защото в крайна сметка в България има над 30 000 заведения и това, че едно или две заведения са нарушили заповедта, не мисля, че трябва да се определя като някаква практика в бранша."

В същото време той припомни, че когато вторият частичен локдаун бе обявен, правителството обеща, че той ще продължи до 21 декември. После датата бе променена на 31 януари, но и сега се чувало, че е вероятно заведенията да останат затворени и тогава. Сутринта социалният министър Деница Сачева обяви, че се обсъжда вариант, при който първо ще отворят тези обекти, които се намират в зимни курорти, а две седмици по-късно - тези в цялата страна. Това вероятно означава средата на февруари. 

Именно загубеното вече търпение е проблем, обяви Коларов и допълни, че е възможно да станем свидетели на протестно отваряне на всички обекти в страната дори без да има разрешение за това от централната власт. 

Припомняме, че по данни на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация около 30% от ресторанти и барове в страната вече са фалирали и няма как да се върнат на пазара.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.