Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Има истина в думите на Валери Симеонов за нашите сънародници зад граница – който иска да гласува, "да си хване самолета и да дойде в България". От неговата камбанария това си е права вяра. И няма нищо изненадващо в думите му. За разлика от неизпълненото обещание за релсата и Бургаския мост, тук "патриотът" има непроменлива позиция за гласуването извън страната.

През май 2016 г., когато за пореден път политическото статукво в страната ограничи възможностите на емигрантите да гласуват от разстояние, Симеонов препоръча на една недоволна от рестрикциите българка, живееща в САЩ, да не му се мотае в краката.

"Както на Вас никой не Ви пречи да уредите личния си живот както намерите за добре, така не ни се мотайте в краката, когато се опитваме да намерим решение на 25-годишни проблеми, сътворени от безродни политици и безродни капризничещи псевдосънародници", написа тогава той.

За родните политици българинът в чужбина хем е обект на силно ухажване – особено преди избори, хем е и бреме, защото "ни се води, ни се кара". 

Няма изборна кампания, в която да не се чуят програми за връщане на нашите сънародници от странство, които да се включат в родната икономика. Пишат се програми с държавни помощи, обещават се сигурни работни места, чертаят се грандиозни планове, в т.ч. самият Симеонов "внася" кадри за туристическия бранш.

В началото на миналата година – дни преди началото на коронапандемията, социалното министерство инициира кампания за връщане на "успели българи". Обещани бяха по 1200 лв. месечна заплата за всеки, който избере родината пред чужбина. Така и не се разбра обаче какво се има предвид под това да си "успял". 

Периодично управляващите измерват своите успехи с броя на завърналите се. Преди година премиерът Борисов, съвсем сериозно – по борисовски, се изхвърли, че все повече българи се прибирали, защото виждали "усилията за подобряване на условията на живот - да имаме по-високи доходи, по-добра инфраструктура, по-добра бизнес среда". 

Така българският емигрант получава една двояка оценка от родния политически естаблишмънт. Непрекъснато се внушава, че навън все "изтичат мозъците", докато тук остава утайката и тези, които се примиряват с местната политическа клоака. На нашите сънародници навън се гледа с големи очаквания да се завърнат, да вложат знания и богатство в своята роднина. Те непрекъснато влизат в различни статистики, нареждат ги сред най-големите чуждестранни инвеститори – пращайки всяка година над един милиард евро на своите близки – родители и деца. Според данни на социологическа агенция "Тренд" 41% от българите имат роднини в чужбина. А 27% от тях посочват, че получават финансова помощ от тях. 

В същото време, когато дойде време за избори и гласуване, българите зад граница всеки път попадат под рестрикциите на родните политици. Ако не са традиционните промени в изборното законодателство, то се изтъква, че държавата имала огромни харчове за организирането на вота в чужбина, секциите в чужбина се разхвърлят на километри от големите български общности, измислят се какви ли не оправдания да не се въведе гласуване от разстояние с мотива, че това щяло да доведе до съмнения за манипулации. 

Чуват се какви ли не обвинения към българските турци – включително и това, че Ердоган им казвал за кого да гласуват. В същото време никой не иска да разбие монопола на ДПС там. Колко политически формации направиха опити да привлекат гласове от Турция? Видяхме какво могат прогресивните патриотични сили през 2017 г. - да организират блокади по границата с Турция, а Валери Симеонов да се бори с възрастни жени. 

Изглежда, родното политическо пространство е парцелирано, разделено на територии и никой не смее да стриже на чужда нива. Ромските гета са общи за всички, а българите зад граница не влизат в ничия сметка, защото не зависят от местни работодатели, обществени поръчки и кефа на политици еднодневки. И вероятно само пълна мобилизация на предстоящите избори би могла да пренареди пейзажа.

На тези избори има един нов фактор - хилядите, които се прибраха от чужбина заради коронавирусната пандемия. Дано не са забравили защо решиха да си търсят щастието навън.

Коментари

Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Българският народ си знае

Българският народ си знае работата. На тези избори ще отнеме хобито на Валерко Бабоблъскател да ръга стари баби по границата!

хахаха

И що се прибраха в България бе анализаторе,нали там УЖ много хубаво,хранят ги,поят ги,таковат ги? И кво се оказва,Бойко е познал че много нашенци се връщат.Може да е заради кризата,ама там като не си плаща сметките,го гонят от квартирата,няма ляб и салам,само х@й. А тука,може и да не е на голяма заплата,но работа се намира,за този който му се работи!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.