По никакъв начин не трябва да се допускат промени в Изборния кодекс в последния момент. Това каза лидерът на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов по Нова тв.

Според него промените, които лансирал президентът, по никакъв начин не гарантирали изискванията за тайна на вота. Като подробно се спря на вота по пощата, което беше предлагано по време на консултациите при държавния глава като вариант за гласуването на българите в чужбина, особено в страни, които са в пик на коронавирусната епидемия и са под тежки ограничения и където организацията на изборни секции може да се окаже нелека или невъзможна задача.

"Нищо не можем да направим за българите в чужбина"

Симеонов обаче даде ясно да се разбере, че не вижда проблем в това, че ще има сериозни пречки пред гласуването на сънародниците ни в чужбина. 

На забележката, че така българите в чужбина ще бъдат лишени от правото на глас, той отговори: "Естествено че ще бъдат лишени."

"Да не би да можем да променяме законите в другите държави? Нищо не можем да направим... Там са наложени съответни мерки и всеки трябва да ги спазва. Най-добре е човек да си лежи на дивана и да гласува оттам, но никой не може да гарантира тайната на вота при гласуване по пощата и в България няма никаква практика", обяви той.

След което изброи добре известни аргументи против гласуването по пощата, като не пропусна употребата на прилагателното "екзотичен" (така управляващите по верме на консултациите последователно определят голяма част от обсъжданите предложения за провеждането на изборите, които се чуха на консултациите при Радев - бел. ред.):

"Гласуването по пощата не е толкова просто. Там трябва да има някаква кореспонденция. Държавата трябва да ти изпрати документи и идентификационен номер, с който ти да гласуваш и да е ясно, че не е подменен твоят вот. След това, за да се направи това, държавата трябва да ти знае адреса. Няма абсолютно никакво време за организирането му, нито практика, нито нормативна база. Времето е прекалено малко и това обрича гласуването по пощата като екзотична мярка. Тези идеи за гласуване по пощата и видеонаблюдение, всичко това има една цел – исканията на хората, които протестираха по улицата, но ако ги изпълниш, отново може да си подлаган на критика. Нима някой може да гарантира, че това писмо, с което се гласува, някой няма да го отвори и подмени? Някой може ли да гарантира, че от Турция при 300 000 изселници няма да имаме 600 000 гласове? В циганските махали е същото - може тарторът да пусне бюлетините на всички в пликове и да ги пусне", посочи Симеонов.

"Да си хванат самолета"

Той даже предложи и "решение" за хората, които живеят извън страната, но искат да гласуват - "да си хванат самолета".

"Който толкова много държи на представително управление в България и той да участва в избора му, да си хване самолета и да дойде в България. Няма друг изход и решение, ако има локдаун. Има си ред. Да не би България да е над законодателството на другите държави? Задача без решение е това. Има невъзможност за упражняване на определено право. Тази невъзможност е налице и при много други права на българските граждани при специфични ситуации. В другите държави се гласува при определен регламент и гарантиране на тайната на вота. Ние не можем да го направим това, няма такава практика. В Германия например не е разрешено гласуване извън територия на държавата освен за служителите на консулства и посолства. Как там се гарантират техните конституционни права?“, продължи лидерът на НФСБ.

От Турция идвала най-голямата заплаха

След което мина към разсъждения за гласовете, които идват от Турция, като направо обяви, че оттам идва най-голямата заплаха.

„Като гледам профила на гласуващите в чужбина, ако на предишните избори не бяхме блокирали границите, щяхме да имаме две турски партии. Нямаме интерес съседната държава да се намесва. Оттам (Турция) идва най-голямата заплаха. Лично видях на ГКПП-Капитан Андреево как се изсипаха над 50-60 рейса и се стовари една тълпа, която се чудеше как да се намъкне в България. Това е организирано. Имахме хора в секциите в Турция и видяхме как се агитира. Пред секцията дойдоха районни кметове, които ги караха с рейсове, и когато видяха, че се спазва изискването за попълване на декларация и те не можеха да го направят, рейсовете се насочиха към секции, където това не се спазва. Те имат много добра строена организация. Говоря за Ердоган и Турция. В ДПС са факири по отношение на мобилизацията на циганските гласове", допълни Симеонов.

И видеонаблюдението - капан

Той се оказа и против видеонаблюдението при броенето на гласовете в избирателните секции (това предложение дойде от "Демократична България" и беше подкрепено от Радев). Това било "другият капан".

"Доста плоски такива капани залагат президентът и извънпарламентарните партии. Няма да се съгласим в тях да попадне управлението и нашата политическа сила – "Обединени патриоти". Трябва да се монтират камери, в чиито обхват да бъде само масата, на която се извършва преброяването. Това трябва да се извърши от фирма, а няма време за обществена поръчка. Когато се сложат камерите, веднага ще изскочи някой лумпен, който ще каже, че тези камери са броели кой отива да гласува и кой не. Как ще докажем, че тези камери не са били включени през целия ден? Може да няма никаква манипулация, но работите не са толкова прости, включително и имунизационните мерки", твърди лидерът на НФСБ (партия, чието влизане в следващия парламент дори и в коалицията "Обединени патриоти" според социологическите изследвания е силно проблематично - бел. ред.).

Симеонов смята, че не е коректно от страна на президента предварително да предопределя, че било изтървано времето и институциите се били сринали.

"СИК са съставени от представители на политическите партии, допускат се и НПО. Това гарантира честността на процеса. В механизма на провеждане на избори е заложена многопартийността. Манипулациите в самата секция са много малки", каза още той.

На въпрос дали "патриотите" ще участват заедно на изборите, той отговори, че не може да каже. "Изборите най-вероятно ще бъдат спечелени с доста сериозно мнозинство от ГЕРБ, защото на 4 април ще отидат да гласуват организираните ядра, а най-добре организирани са ГЕРБ и ДПС", прогнозира той.

Според Сименов "на 4 април хората няма да са преодолели още страха и няма да има още достатъчно ваксинирани".