Дипломат номер 1 на ЕС Жозеп Борел очаква много скоро Съветът на ЕС да проведе дискусия за налагане на допълнителни санкции срещу Русия.

Това може да се случи още на 25 януари, когато ще има заседание на съвет „Външни работи“.

Върховният представител на Съюза за външната политика направи специално изявление пред Европарламента в Брюксел във връзка с ареста на руския опозиционер Алексей Навални. То бе последвано от извънредни дебати в пленарната зала.

Борел обаче не уточни дали мерките ще бъдат наложени по приетия преди малко повече от месец европейски глобален санкционен режим за човешките права. Той стана известен като европейския „Закон Магнитски“. Вчера Петер Стано – говорителят на Борел, заяви за Клуб Z, че в момента между страните членки на ЕС тече дискусия какво да бъде предприето по-нататък.

На дебите депутатите от всички 7 парламентарни групи, както и независимите, се обединиха около мнението, че задържането на завърналия се в родината си противник на президента Владимир Путин е недопустимо. Той трябва да бъде незабавно освободен, а мерките срещу Кремъл да бъдат по-строги.

Вероятно ЕС трябва да спре вноса на руски стоки, смята полският консерватор Витолд Ян Вашчиковски. Според него би трябвало също да се запорира имуществото на определени лица на територията на Съюза. Но същевременно не бива да бъдат изключвани от участие в живота руски спортисти, учени и други.

„Олигарсите искат да разполагат с парите си. Не искат да се откажат да пращат децата си в световно известни университети, да пазаруват в Париж“, изтъкна Вашчиковски.

Затова би трябвало да има различни инструменти за пресичане на руските империалистически стремежи.

На видеоконференция в Европарламента през ноември 2020 г. Навални призова ЕС да изхвърли от Европа олигарси като Роман Абрамович, Алишер Усманов и други.

Какво ще питат Путин в края на годината

Особено емоционален бе литовецът Андрюс Кубилюс от Европейската народна партия (ЕНП). По неговото мнение, ако Путин не се страхува от Навални и от народа си, блогърът би бил на свобода.

„Очевидно Путин следва Лукашенко и подобно на него се страхува от истински избори. Лукашенко открадна изборите от беларуския народ, като хвърли в затвора потенциални кандидати като Сергей Тихановски и Виктор Бабарико. Путин прави същото, като отстранява Навални. Лукашенко завърши 2020 г. с един-единствен въпрос, адресиран към него глобално и вътрешно – кога и как той ще бъде отстранен от власт. Путин тръгна в същата посока и може да има същия резултат в края на тази година“, каза Кубилюс.

Арестът на Навални е само един от поредицата аргументи, че трябва да преосмислят отношенията с Русия, смята германският депутат Дейвид Макалистър от ЕНП. Той настоя да бъдат наложени санкции и на хората, свързани със задържането на опозиционера. Досега са наказани шестима руски представители, замесени в отравянето на Навални.

Макалистър припомни за приетия през декември 2020 г. нов санкционен механизъм и настоя ЕС да не се колебае а да го прилага където и когато трябва.

Ако някой като Навални иска да се върне в родината си и да се бори за свобода, това трябва да бъде подкрепено от ЕС, е мнението на естонския либерал Урмас Пает. Той изказа възмущението си, че тези, които са се опитали да отровят опозиционер номер 1 на Русия, се разхождат на свобода.

Защо е наказан Навални и забравихме ли думата „герой“

„Навални е наказан за това, че не е сгрешил в нищо, че се е осмелил да оцелее, да се върне, да продължи да се бори. Той е наказан за това, че не се страхува.“

Такова мнение изказа роденият в Русия германски „зелен“ евродепутат Сергей Лагодински.

„Отдавна сме забравили какво е да срещаме хора, които не се страхуват, готови да се бият, да идат в затвора, дори да умрат за демокрацията. Сега ги виждаме в Беларус, Турция, Русия. Навални е един от хората, които можем да наречем герои. Забравяме да използваме тази дума“, продължи Лагодински.

Двойните стандарти

Същевременно в залата прозвучаха и обвинения към ЕС и неговите страни членки в двойни стандарти.

Първи бе Сергей Лагодински, който обвини германския канцлер Ангела Меркел, че отстоява проект, подкопаващ демокрацията. Става дума за тръбопровода „Северен поток-2“.

„Не можем да водим диалог със страна, която използва правосъдието като оръжие за сплашване на инакомислещите. ЕС трябва да прилага общ подход с всички трети страни, с които сътрудничи и води диалог“, каза Марко Дзани – председател на крайнодясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД).

Той обвини целия Европейски съюз, че е сключил търговско споразумение с Китай, където не се гарантират човешките права. Доказателство е ставащото в Хонконг.

След като заклейми Русия заради Навални, испанската депутатка Идоя Виянуева от Левицата (така се нарича вече радикалната левица в ЕП – б.р.) настоя парламентът да надига глас за потъпкването на човешките права и в други държави. За пример тя даде Саудитска Арабия, палестинските територии, където израелските войници убиват хора, и Колумбия, където са убивани правозащитници.

След два дни трябва да бъде гласувана резолюция на ЕП за ареста на Навални.

В заключителното си изказване Жозеп Борел отново охлади страстите на противниците на „Северен поток-2“. И припомни, че макар по мнението на Еврокомисията газопроводът да не помага за диверсификацията на енергийните източници, не може да бъде попречено на компаниите да го изграждат, ако германското правителство е съгласно с това. Единственото, което ЕС може да направи, е да накара компаниите да работят съгласно европейското законодателство.