Жена от Тайланд е била осъдена на 43 години и 6 месеца затвор за обида срещу монархията, предаде "Гардиън". Според юристи това е най-тежката присъда в историята на кралството, съгласно строгия Закон за обида на величеството.

За Анчан (фамилията й не е известна) се знае, че е бивша държавна служителка, която е на над 60-годишна възраст. Срещу нея са повдигнати обвинения, след като е споделила аудиоклипове във facebook и YouTube с чужди коментари, определени за критични към монархията. Съгласно Закона за обида на величеството всеки, който "клеветничи, обижда или заплашва краля, кралицата, наследника или регента", може получи между 3 и 15 години за всяко едно обвинение. Анчан е призната за виновна по 29 точки от закона.

Първоначално са й дадени 87 години, но впоследствие присъдата й е намалена наполовина, след като се признава за виновна.

Делото й датира от шест години, но решението на съда идва в момент, в който властите се опитват да ограничат безпрецедентно продемократично движение в страната. Протестиращите настояват за конституционна реформа, която да постави ограничения пред кралската институция.

Първоначално властите не бързаха да се позовават на Закона за обида на величеството. През юни 2020 г. министър-председателят Прают Чан-Оча отдаде това на "милостта на Негово Величество". От ноември насам обаче въз основа на закона бяха заведени дела срещу десетки протестиращи, включително и ученици на възраст под 16-годишна възраст.

Демонстрантите бяха обвинени и в провеждането на събирания в нарушение на ограниченията заради COVID-19. Сунай Фасук, старши изследовател от "Хюман Райтс Уоч", заяви, че присъдата срещу Анчан "изпраща смразяващ сигнал, че критиките към монархията не само няма да бъдат толерирани, но и ще бъдат строго наказвани".

Експерти на ООН и правозащитни организации разкритикуваха Закона за обида на величеството, като обърнаха внимание на неговите абстрактни критерии за клевета. Всеки може да подаде жалба срещу друго лице, като се позове на закона. 

Анчан заяви пред местните медии, че се е признала за виновна, когато делото й е било предадено от военния към наказателния съд. Тя се е надявала, че съдът ще прояви снизходителност, тъй като жената единствено е споделяла аудиоклипове, без да добавя свои коментари към тях.

"Толкова много хора споделяха и слушаха това съдържание, обясни Анчан. - Така че аз наистина не премислих, бях твърде уверена и не достатъчно внимателна, за да осъзная, че това е неправилно."