И други президенти в Европа не са коментирали ареста на руския опозиционер Алексей Навални, отбеляза в ефира на "Неделя 150" по БНР съветникът на президента Румен Радев Александър Маринов.

"Това е въпрос на преценка. И самата реакция на българското правителство е особена - през социалните мрежи, официална институционална реакция няма. Съгласен съм с президента, че премиерът и управляващите трябва да се изкажат по проблемите, които засягат българското общество, а те са доста сродни на това, което се случва в Русия", заяви той.

Българските политици не трябвало "непременно да се произнасят по неща, които се случват в други държави". Това можело да се прави по степен на национална значимост и ако засяга наши граждани зад граница, подчертай Маринов.

"Конфликтът на президента с изпълнителната власт не е самоцелна задявка или лична кавга, а принципно различие относно начина, по който се управлява България, и резултатите от управлението", отбеляза още той.

Според него е нормално държавният глава да се кандидатира за втори мандат, след "добри четири години" и висока подкрепа от гражданите.

И отбеляза, че недоволството в обществото не е затихнало, не се е примирило с начина на управлението, и има силно желание от стана на гражданите да намерят тово политическо представителство в хора и партии, които да започнат промяна.

"Тази промяна няма да е нито бърза, нито лесна, но трябва да започне. Това е процес и той започва, независимо дали президентът го иска, или - не. Това е въпрос на тенденции в българското общество, а не е нещо, което се е ограничило в тези няколкостотин квадратни метра между президентството и изпълнителната власт", каза той.