Базираната в Швейцария, но с произход Унгария, енергийна компания MET Group официално е приключила придобиването на цялата собственост на един от големите вятърни паркове в България - "Шабла", притежаван от компанията Enel Green Power Bulgaria. Капацитетът на съоръжението е за 42 MW енергия, а сделката вече е получила нотификацията на всички регулатори, пише изданието за бизнес информация Seenews. 

Според информацията по сделката от MET Group смятат, че производството на енергия от възобновяеми източници в Източна Европа ще продължи да расте и именно затова възнамеряват да продължат инвестициите си. Освен това така компанията подкрепяла и енергийния преход от въглища към по-чиста енергия в целия Европейски съюз. 

Вятърният парк край Шабла е петият по големина в страната и е изграден от 14 ветрогенератора, всеки с мощност от по 3MW.

Що се отнася до новия собственик, то MET Group има интересна история с преплитането на интересите на някои от големите играчи на енергийния пазар в Европа. Разследване на "Капитал" показа, че компанията създава първото си българско дъщерно дружество още през 2017 година, като в началото не развива кой знае каква дейност. До 2019 година обаче то става един от големите играчи в страната по отношение на търговията на ток и газ, като последният й финансов отчет показва обороти от 92 млн. лв. за година. 

Интересното е, че българското дружество продава природен газ и на крайни потребители, което го прави директен конкурент с компании като "Булгаргаз", "Овергаз" и други. Сред клиентите са фирми в производството на стъкло и керамика, топлофикационни дружества, производители на строителни материали, химия, фармация, газоразпределителни дружества и други, коментира лично изпълнителният директор на "МЕТ енерджи трейдинг България" Камен Ивчев.

Името на МЕТ Group обаче стана известно на широката публика, след като стана ясно, че дружеството се превърна в едва втората компания, която резервира капацитет за пренос на газ по продължението на "Турски поток" в България. Другата компания е единствено руската "Газпром".

Именно този факт накара някои от анализаторите да предположат, че MET Group е по един или друг начин близка с руския газов гигант. От компанията отричат това, наричат предположенията слухове и обясняват, че крайните й собственици са публични и леснодостъпни - 80% са физически лица, пряко ангажирани в управлението на компанията, а други 20% се притежават от сингапурската Keppel Corporation. Изпълнителен директор е Бенджамин Лакатос.

Въпросите обаче остават. MET е създадена още през 2007 година, но от унгарската държавна компания MOL, част от която е по това време самият Лакатос. Две години по-късно настоящата МЕТ се трансформира в акционерно дружество и 50% от него попадат в ръцете на офшорката Normeston Trading Limited. Според изтеклите корпоративни документи в аферата Offshore Leaks зад тази фирма стоят руски лица или руски държавни компании. 

Още две години по-късно Normeston Trading Limited продава своя дял на RP Explorer Liquid Fund - друга офшорна фирма, зад която също се смята, че стоят руски интереси. Лакатос получава по 10% от собствеността на последната компания. 

Унгарските медии предполагат, че зад бурното развитие на МЕТ стои лично унгарският премиер Виктор Орбан, който е прехвърлил целия интерес на държавната MOL в ръцете на частния играч. 

През 2013 година компанията се преобразува и попада под нова "шапка" с новосъздадена фирма майка, а свързаната с Русия RP Explorer Liquid Fund продава голяма част от своя дял на унгарски граждани. През 2018 г. пък мениджъри и малки акционери, водени от Бенджамин Лакатос, изкупуват акциите на RP Explorer Liquid Fund и на държавната унгарска MOL. За целта те използват заемни средства от ING Bank. Сингапурският борсов фонд Keppel Corporation пък влиза в MET през 2020 г. с 20% дял срещу 53 млн. евро.