Очаква се глобалното икономическо възстановяване от коронавирусната пандемия да бъде "бавно и болезнено", а прогнозният отскок с 4,7 процента през 2021 година едва ли ще компенсира миналогодишните загуби, обяви днес ООН.

Световната икономика се е свила с 4,3 процента през 2020 година, гласи доклад на ООН за Световната икономическа ситуация и перспективи, цитиран от ДПА и БТА.

Най-тежко бяха засегнати развитите икономики заради спирането на бизнеса в Европа и САЩ. Съвкупният икономически спад на развития свят е 5,6 процента за миналата година. Тази година се очаква техният брутен вътрешен продукт (БВП) да се увеличи с 4 процента, макар да има вероятност настъпилото влошаване на пандемията в Европа напоследък да забави и възстановяването, се отбелязва в доклада.

Според ООН развиващите се страни са постигнали по-слабо свиване през 2020 година - 2,5 на сто, а за тази година се залага на растеж от 5,7 процента.

Най-рязък спад през миналата година е имало в латиноамериканските, карибските и южноазиатските икономики. И обратно - в страните от Източна Азия БВП нараства с 1 процент и се очаква да се увеличи с 6,4 процента през 2021 година вследствие на бързото възстановяване на Китай.

За САЩ след прогнозен спад от 3,9 процента за миналата година ООН очаква растеж от 3,4 процента тази година. В ЕС очакваният спад от 7,8 процента за 2020 година ще бъде последван от растеж от 5,2 процента през 2021 година, предвижда организацията. За Великобритания тя залага на нарастване на БВП с 6,8 процента тази година след свиване с 9,5 процента за миналата година, сочи пълният доклад на сайта на ООН.

В България прогнозният икономически спад от 4,2 процента за 2020 година ще бъде последван от растеж от 3,9 процента през 2021 година, който ще отслабне до 3,3 процента през 2022 година, според оценките на ООН.

И докато стимулите в размер на 12,7 трилиона долара предотвратиха тотален икономически колапс, огромните разлики между размера на стимулиращите мерки в богатите и бедните държави ги поставиха на различни траектории за възстановяване, констатират експертите на ООН.

"Дълбочината и тежестта на безпрецедентната криза предвещава бавно и болезнено възстановяване", коментира главният икономист на ООН Елиът Харис.

Трябва да започнем да стимулираме по-дългосрочни инвестиции, които очертават пътя към по-устойчиво възстановяване, така че да се избягват преждевременни икономии, и към предефинирана рамка за устойчивост на дълга, универсални схеми за социална защита и ускорен преход към зелена икономика, допълва той.