Представители на "Демократична България" ще подадат още днес сигнали до Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за държавна финансова инспекция и Европейската комисия, с искане да се направи проверка на начина на вълзагане и последващо изпълнение на проекти на държавната компания "Автомагистрали".

Това обяви днес съпредседателят на обединението Христо Иванов с поредно видео във фейсбук.

.За "Автомагистрали" се говори отдавна, но властта продължава да използва схемата, през която възлага на дружеството поръчки за милиарди левове чрез т.нар. "инфаус" поръчка - без публичен търг, опция за конкуренция и пазарна логика. Макар че по закон в тези случаи изпълнителят няма право да наема поизпълнители, държавата на практика "заобикаля" закона и частни фирми, но избрани без конкурс, на практика вършат строежите - "Автомагистрали" сключва с тях (тайни) рамкови споразумения. Регионалното министерство, под чиято шапка е държавното джурество - строител, не предпочита да предоставя изчерпателна информация по темата. 

"Това е корупционна схема за заобикаляне на държавата. "Автомагистрали" работи с 460 фирми, които създават хаотична мъгла. Тя прикрива едрите риби от приятелския кръг на Бойко Борисов и Делян Пеевски. Няма прозрачност, няма конкуренция, няма отчетност", обясни Иванов.

Цитира и данни, според които излиза, че километър от трасето на магистрала "Хемус" излиза 7 млн. лв., а строеният участък от "Автомагистрали" - до 15 млн. лв. Сравнението е направено при участъци, които предлагат еднакви условия за строителство. 

Генерално - Иванов обяви, че "Автомагистрали" е черната дупка, която захранва властта и с която се финансира "купуване на гласове, полицаи и магистрати, медии".

"Това е корупционният откат, който пълни шкафчетата на Бойко Борисов, гушата на Пеевски и крепи корупционната империя на ДПС"

"Взимаш национален проект, правиш байпас на законодателството, разпределяш ресурс през кръгове от фирми, те връщат обратно, купуваш избори, медии, пълниш шкафчета. Това убива конкуренцията в цял един сектор".