Аун Сан Су Чжи - де юре все още премиерка на Мианма, призова народа да се противопостави на превратаджиите в страната, след като днес самата тя бе задържаната, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В изявление, разпространено от нейната партия Национална лига за демокрация (НЛД), Су Чжи разкритикува армията, като я обвини, че не се е съобразила с продължаващата пандемия от новия коронавирус и "е напът да върне обратно страната към военната диктатура". Тя призова обществеността да се противопостави твърдо срещу военния преврат.

Аун Сан Су Чжи е подготвила посланието предварително, на фона на разпространяващите се през последните дни слухове за предстоящ военен преврат, отбелязва Франс прес. По-рано днес армията задържа редица цивилни лидери, сред които Су Чжи и президента Вин Мин. Комуникациите бяха прекъснати, а банките - затворени.

Армията обяви извънредно положение за една година и определи за изпълняващ длъжността президент бившия генерал Мин Све. Контрол върху страната обаче де факто пое командващият въоръжените сили Мин Аун Хлаин, отбелязва ДПА.

След това армията увери в комюнике, че превратът е бил необходим за запазване на стабилността в Мианма. Тя обяви, че след края на извънредното положение след една година ще бъдат произведени избори и съставено ново правителство.

Превратът бе осъден от редица световни лидери, сред които генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и британският премиер Борис Джонсън. Те призоваха военните в Мианма да освободят задържаните цивилни лидери и да се съобразят с резултатите от произведените през ноември парламентарни избори.

ЕС също заклейми преврата.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен поиска връщане на гражданското правителство в съответствие с изборите от ноември 2020 г. и свобода за всички задържани.

Според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел лезубтатите от вота трябва да бъдат зачетени.

„Това е явно нарушение на конституцията на страната и опит на военните да се наложат над волята на народа и привързаността му към демокрацията. Президентът Уин Минт, държавният съветник Аун Сан Су Чжи и всички други арестувани трябва да бъдат незабавно и безусловно освободени. ЕС настоява за незабавно връщане на законното гражданско правителство  в Мианма и бързото откриване на парламента с участието на всички избрани представители, както е предвидено от конституцията“, написа в туитър върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Мианма бе управлявана от военна хунта близо половин век, преди през 2010 г. в страната да започне преход към демокрация и политическите затворници да бъдат освободени. Аун Сан Су Чжи, която в продължение на десетилетия символизираше борбата за демокрация в страната и получи Нобеловата награда за мир през 1991 г., бе пусната след 15 години под домашен арест.

По конституция тя няма право да се кандидатира за президент, но на практика стана цивилният лидер на Мианма, след като нейната партия спечели изборите през 2015 г. Първоначално приветствана от редица от световни лидери, Аун Сан Су Чжи постепенно бе низвергната и си навлече много критики заради репресиите в Мианма срещу мюсюлманското малцинство рохингя.

НЛД спечели убедително изборите в Мианма на 8 ноември. Подкрепяната от военните "Партия на солидарността и развитието на Съюза" получи слаба подкрепа. Тя обаче оспори резултатите, отправи критики за сериозни изборни измами и в резултат страната изпадна в политическа криза. Новият парламент трябваше да се събере на първо заседание днес.

Бангладеш междувременно призова Мианма да положи реални усилия за разблокиране на процеса на доброволно завръщане на бежанците рохинги. Съседната ислямска страна приюти през 2017 г. 1 милион представители на това мюсюлманско малцинство, избягали от насилието в преобладаващо будистка Мианма.