Проектът за изграждането на нова ядрена централа в Белене засега не е изоставен от българското правителство, въпреки че в крайна сметка може и да бъде прекратен. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова пред БНТ тази сутрин.

Така темата за АЕЦ „Белене“ и строителството на 7-и блок във вече съществуващата централа в Козлодуй става все по-заплетена, а отговорите - все по-малко. 

Припомняме, че последните съобщения от правителството навяват на мисълта, че България смята да използва наличното руско оборудване за „Белене“ именно за изграждането на нов блок на втората площадка в АЕЦ „Козлоду“", която вече получи ОВОС. Темата 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“ се върна в обществения дневен ред на 13 октомври, когато премиерът Бойко Борисов се появи на живо във фейсбук от поляна пред ядрената централа, която сам посочи като площадката за бъдеща мощност.

Тогава, придружен от министър Петкова, министър-председателят заговори за „американски реактор и гориво, с което ще се постигне 100% диверсификация, както направихме с разширяването на газопреносната мрежа на България“.

Днес обаче Петкова обясни, че има решение на българския парламент, което задължава правителството да изгради АЕЦ „Белене“ и че решение за отпадането на проекта още няма. В момента се правели юридически и икономически оценки на целесъобразността на двата проекта и в зависимост от тях правителството ще избере единия от двата варианта. Тогава, ако се наложи, ще се влезе отново в парламента, където депутатите ще имат последната дума. 

„Няма завой в нашата политика. Настъпиха обстоятелства, които наложиха да реагираме. Например Зелената  сделка на ЕС, която е форсирана, нейните темпове ни притискат. Анализираме ситуацията“, заяви Петкова. 

Не става обаче ясно защо точно сега. За Зелената сделка се говори поне от две години, през които никога не бе поставяно под съмнение изграждането на АЕЦ „Белене“.

Интересно е и как се стигна дотук. Посещението на Борисов и Петкова в Козлодуй се случи по-малко от две седмици след като в България на официално посещение беше американският помощник държавен секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън. В непредвидена среща с медиите Фанън коментира, че правителството трябва да спре да се занимава с остарелите технологии по изграждането на втората ни атомна централа „Белене“ и препоръча да се обърне внимание на действащата АЕЦ „Козлодуй“. 

Днес Петкова бе попитана дали нашето рязко обръщане на посоката се дължи именно на това посещение на американски представител. Министърката обаче отрече и обясни, че САЩ са стратегически партньор в енергетиката, но все пак ние сме вземали своите решения суверенно.

И още нещо интересно - съдбата на „Белене“ зависела и от провеждането на останалите процедури, които можело и да се провалят. В момента върви една от последните - за избор на стратегически инвеститор, тоест компанията, която реално ще строи централата. На финалния етап останаха 5 компании, сред които „Росатом“ и китайската и корейската национална компания. Досега обаче от министерството никога не са подлагали на съмнение, че процедурата може да се провали въпреки забавянето. Напротив - винаги е подчертавано, че участието в конкурса на такива мастити компании е ясна индикация за целесъобразността на проекта. 

Петкова опита да даде обяснение и на друг интересен въпрос. Този за влизането на азерския газ в България. От нова години ние теоретично трябваше да получаваме природен газ от тази страна, но интерконекторът с Гърция, през който трябва да минава горивото, не е готов - вече 11-а година. Затова входната точка бе сменена и правителството обяви, че България получава азерски газ през тръбата край Кулата. 

От данните на „Булгартрансгаз“ обаче е трудно да се разбере дали такъв азерски газ наистина влиза у нас, или става дума за обикновена игра с числата. Няколко енергийни експерти сериозно се усъмниха.

Петкова обаче обясни, че ние просто сме сключили договор с Гърция и получаваме азерски газ оттам. Тоест той реално е от Азербайджан, но от количествата, които са минали през Гърция.