Работата и по трите члена от Наказателния кодекс, които са сързани с животни, води до стотици образувани досъдебни производства всяка година.

Това става ясно от отговор на прокуратурата до Клуб Z на отправено наше запитване. 

Повод ни даде неотдавна репортаж, че питбули масово биват изоставяни в софийския общински приют. Причината е ясна - кучетата от тази "силна порода" биват взимани за нелегални битки, после, явно разочаровали собствениците си, биват зарязвани. Същевременно новините, че правоохранителните органи са се намесили и са противодействали на битки или пък изтезания над животни, видимо се увеличават в последните години.

Сравнително "новите" три члена залегнаха от 2011 г. в НК. От тях чл. 325а е за "който организира или участва в провеждането на боеве с животни, отглежда, тренира или предоставя животни за боеве" и предвижда освен глоба, затвор до 5 години.

Между другото - добре е да се има предвид, че е инкриминирано и залагането... 

По него през 2018 г. са образувани 3 досъдебни производства, през последващата - 4, а за първото 9-месечие на 2020 г. (статистикта за цялата година още не е готова) - 6 досъдебни производства. Само при един от арестите край София бяха задържани десетки участници в тази дивашка "забава".

Най-често по медиите се появяват кадри от ужасяващи деяния, които са в хипотезата на следващия член - 325б от НК - за "който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане".

Числата са устойчиви: от предоставените данни от държавното обвинение става ясно, че през 2018 г. са образувани 429 такива разследвания, през следващата - 467, а за деветмесечието на миналата година - 307 (хипотетично това ще рече, че за годината би трябвало да са 409-410, б.а.).

Третият член - 325в е за хора, които вследствие на небрежност и безстопанственост са допуснали животното им да причини някому тежка, средна телесна повреда или дори смърт ("който не положи достатъчно грижи за гръбначно животно, което се намира под негов надзор, в резултат на което то причини средна или тежка телесна повреда на човек..." и т.н.)

Такива наказателни производства са съответно 45, 46 и 39 за същите гореизредени периоди.

През лятото на 2019 г. Клуб Z писа за фрапиращ случай, при който 5 кучета от породата кане корсо (наричани още - италиански мастиф) убиха 39-годишен мъж човек край с. Владо Тричков - вилна зона на столицата.

Ето и обобщените данни, които ни бяха предоставени от Пресцентъра на ПРБ:

1.  За 2018 г. :
-    По чл. 325а от НК – 3 новообразувани досъдебни производства
-    По чл. 325б от НК – 429 новообразувани досъдебни производства
-    По чл. 325в от НК – 45 новообразувани досъдебни производства

2.  За 2019 г. :
-    По чл. 325а от НК – 4 новообразувани досъдебни производства
-    По чл. 325б от НК – 467 новообразувани досъдебни производства
-    По чл. 325в от НК – 46 новообразувани досъдебни производства

3.  За периода от януари до септември 2020 г. :
-    По чл. 325а от НК – 6 новообразувани досъдебни производства
-    По чл. 325б от НК – 307 новообразувани досъдебни производства
-    По чл. 325в от НК – 39 новообразувани досъдебни производства