Принцеса Латифа, дъщерята на емира на Дубай Мохамед бин Рашид ал Мактум, се появи в тайни записи, в които твърди, че е държана като „заложничка“ във „вила, превърната в затвор“. Видеото с участието ѝ бе включено в документален филм на Би Би Си, предадоха световни медии.

Шейха Латифа бин Мохамед ал Мактум бе видяна за последно на публично място през март 2018 г. на борда на яхта край бреговете на Индия. Малко след това плавателният съд бе нападнат от индийски и емирски сили и тя бе върната обратно в Дубай. Това беше вторият ѝ неуспешен опит да избяга в чужбина, след като преди това се опитала като тийнейджърка да напусне ОАЕ през 2002 г.

„Аз съм заложничка. Тази вила е превърната в затвор. Всички прозорци са залостени с решетки. Не мога да отворя нито един прозорец... Сама съм, в изолация. Без достъп до медицинска помощ, без съд, без обвинение, без нищо, протестира Латифа. - Всеки ден се страхувам за сигурността си и полицията ме заплашва, че няма да видя слънцето отново. Не съм в безопасност тук.“ 

Принцесата записала множество видеоклипове на мобилен телефон, докато се криела в заключена баня, съобщава Би Би Си. От документалния филм става ясно, че около година след като Латифа била върната в Дубай, нейната приятелка Тийна Яухиайнен успяла да ѝ осигури устройството.

„Би Би Си Панорама“ провери подробностите за мястото, където Латифа е държана като заложница. Тя е охранявана от около 30 полицаи, редуващи се на смени, както вътре, така и извън вилата. Местоположението е само на метри от плажа. Не е известно дали тя все още е там“, се казва в прессъобщение на британската медия.

Яухиайнен разказва пред Би Би Си, че е силно загрижена за приятелката си:

„Тя е толкова бледа, не е виждала слънчева светлина от месеци. По принцип може да се придвижва само от стаята си до кухнята и обратно.“

След неуспешното ѝ бягство през 2018 г., през декември същата година Латифа била посетена от бившата комисарка на ООН за правата на човека Мери Робинсън. Тя по-късно посочи, че принцесата е „обезпокоена“ и „съжалява“ за опитите си за бягство, като коментарите ѝ бяха критикувани от групи за защита на правата на човека. 

Робинсън извършила посещението по искане на управляващото семейство, се казва в съобщение на мисията на ОАЕ в Женева.

„Документите отговарят и опровергават неверните твърдения, отправени за Нейно Височество, като предоставят доказателства, че тя е жива и живее със семейството си в Дубай“, се казва в изявлението.

В епизода на „Би Би Си Панорама“ обаче Робинсън разказва съвсем различна история.

„Първоначално бях заблудена от моята добра приятелка принцеса Хая, защото и тя беше подведена. Хая започна да обяснява, че Латифа има доста сериозно биполярно разстройство. И те ме уверяваха по много убедителен начин, че: „Ние не искаме Латифа да премине през каквато и да е по-нататъшна травма“... Не знаех как да общувам с някого, който страда от биполярно разстройство“, обяснява Робинсън.

Йорданската принцеса Хая бинт ал Хусейн е една от бившите съпруги на шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум. Тя бяга от Дубай в Лондон заедно с двете си деца от шейха през 2019 г. Принцесата, която бе шестата жена на шейха и не е биологична майка на Латифа, по-късно заведе дело в Лондон, за да потърси попечителство над собствените си две деца, на 9 и 13 години, страхувайки се, че и те ще бъдат отвлечени.

Миналата година Върховният съд в Лондон установи, че шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум е провел „кампания на страх и сплашване“ срещу принцеса Хая и че е организирал три опита за отвличане на две от дъщерите си.

Андрю Макфарлейн, най-старшият семеен съдия в Обединеното кралство, разясни, че Шейха Шамса, една от дъщерите на шейха от друга съпруга, е избягала от семейството си през лятото на 2000 г., докато е била на посещение във Великобритания. По-късно тя беше отвлечена в Кеймбридж от мъже, работещи за баща ѝ, преди да бъде откарана до имот на шейха. Там била качена на хеликоптер за Франция и след това на самолет обратно към Дубай.

„По отношение както на Шамса, така и на Латифа се твърди, че след завръщането им под попечителството на бащата те са били лишени от свобода“, се казва в решението.

Шейх Мохамед, който е вицепрезидент и премиер на Обединените арабски емирства, настоява, че оценката на съда е едностранчива.

„Това дело се отнася до изключително лични и частни въпроси, свързани с нашите деца. Резултатът не защитава децата ми от вниманието на медиите по начина, по който другите деца в семейните производства в Обединеното кралство са защитени“, казва той в изявление, публикувано от негови представители. „Като ръководител на правителството не успях да участвам в процеса по установяване на факти от съда. Това доведе до публикуването на решение за „установяване на факти“, което неизбежно разказва само едната страна на историята. Моля медиите да уважават личната неприкосновеност на нашите деца и да не се намесват в живота им от Великобритания.“