Снимка от далечната 1967-ма на първата и единствена социалистическа Мис България – Бранимира Антонова вече трета седмица събира възторжени отзиви в световноизвестния развлекателен сайт 9GAG (http://9gag.com/gag/aqZRyyv?ref=fb.s). Публикацията е на българина Мартен Ангелов. До момента снимката е събрала 24 хиляди посещения и 530 коментара.

“Чиста българска красота” е най-честият отзив под публикацията. “Това е Мила Кунис” е реакцията в една трета от посетителите.

“Истинска красота, без съмнение. Само си представете: ако тогава е била на 20, сега би трябвало да е на 67. Надявам се да изглежда все така добре”, пише друг. А трети допълва, че се надява и днес да вземе титлата “Мисис” сред връстниците си.

Истината е, че тогава, когато е направена снимката, Бранимира Антонова е на 16, а днес, 22 ноември, е рожденият й ден и навършва 62.

 Снимката на Бранимира Антонова, прославила българската красота по света, е правена през есента на 1967 г. Сн. Личен архив.
Бранимира Антонова с коронката на "Мис Фестивал", 1968 г.
В профил украинската актриса Марлена Кунис, известна в Холивуд като Мила Кунис, наистина прилича на Бранимира Антонова. Сн. www.moodi.com.br

Коя е Бранимира Антонова

Актрисата Бранимира Антонова е родена на 22 ноември 1952 г. в София. Известна е още като първата и единствена социалистическа „Мис България“ (1967 г.), а година по-късно и „Мис Фестивал“ на Световния младежки фестивал в София през 1968-ма. На 6 г. започва да играе балет. Учи в хореографското училище в София.

Дебютът й в киното е на 9 г. в “Етюд“. Почетен гражданин е на столицата, има три номинации и две титли “Жена на годината” – през 1969 и 1970 г. Снимала се е в над 20 филма и новели, сред които “Процесът” (1968 г), “Танго” (1968 г), „Мъже в командировка“ (1969), „Бягство в Ропотамо“ (1971), „Приключенията на Авакум Захов“ (1980).

Завършва право. Има 3 брака и една дъщеря – Мария от първия й съпруг – покойния Владимир Грашнов.

Бранимира Антонова днес. Снимка Личен архив

Чистата красота

“Влезте в Уикипедия и проверете, България е много хубава туристическа дестинация в Европа, красива страна с море и планини”, пише в 9GAG мъж на име Дони Каневелино.

“Това е една от най-бедните страни в Европа, но е красива и жените там са удивителни (приятелката ми е българка), пише друг (повечето посетители са с псевдоними – б.р.). Мъж твърди, че в момента Гърция е най-зле, тръгва дискусия за бедните европейски страни и корупцията, стига се до турското робство, през което минава България.

Proud to be Bulgarian! (“Горд/а съм, че съм българин/българка”). възкликват нашенци в сайта. “Такива снимки трябва да се показват, а не на силиконови чудовища”, повтарят българите. 

“А е толкова по-красива от Мис България 2011, 2012, 2013…”, коментира българка. “И сега имаме едни от най-секси момичетата в света”, намесва се мъж.

В голяма част от коментарите се споменава pure beauty – “чистата красота” на Бранимира. “Няма фотошоп, не личи да е с фон дьо тен, нито със силен грим… Перфектна е”, коментират познавачи. “Ето, това се нарича чиста красота, много по-бляскава от съвременните изкуствени красавици, плод на пластичната хирургия. Изглежда така, сякаш съм я срещнал в детството си”, пише друг. “Това е най-перфектният нос, който съм виждал”, коментира трети. “По-добре от сегашните красавици, даже и от световнопризнатите”, повтарят мъжете.

Коментарната част изобилства от възклицания от типа: “По дяволите, истинска красавица! Много по-хубава от момичетата днес”; “Много по-красива от днешните кучки”; “Прекалено много красота, прекалено много за този шибан свят!”; “Българските жени са жени на следващо, по-високо ниво”.

“Чудя се дали има дъщеря и внучка, ако има, сигурно и те са прекрасни”, вметва закачливо мъж. “Трябва да отида в България”, пише друг съвсем сериозно.

Сравняват Бранимира с различни съвременни красавици, но всяко трето предположение е за Мила Кунис. Тогава мъж с псевдоним Гаргамел въдворява ред в спора: “Извинявайте, но тя е Мис България 1967. Значи Мила Кунис прилича на нея, а не обратното!”

Живот в хармония със себе си

“Щастлива съм, че съм жива”, - сподели пред Клуб Z Бранимира Антонова днес малко преди да тръгне за тържествения обяд по случай рождения си ден, на който е поканила най-близките си хора. – Днес навършвам 62 години и не ги крия. Това са 62 години на истинското, на красотата, която е преди всичко духовно състояние – да видя в очите на хората радост, когато се срещат с мен, когато съм могла да успокоя някого, да помогна… Щастлива съм и със сигурност за нищо не съжалявам.

Оптимист съм за България. Има толкова много млади умни, интелигентни деца. Ние, нашето поколение и тези, които са след нас – 40-50-годишните трябва здраво да се хванем за ръце и да си изведем децата на добра позиция. Вече сме в Европа, но какво от това? Иска се много труд и търпение и ако може, малко по-скромно…

Колкото до красотата, чувствам се съвсем нормално в кожата си на 62-годишна жена. Мисля, че всеки се чувства добре, когато си знае възрастта, когато е адекватен. Знам си възрастта, възможностите, знам си приятелите. А всеки, който иска нещо повече от това, което може да получи, се чувства разочарован. Както казваше незабравимият Тодор Колев, светла му памет, “желанието и възможностите трябва да съвпадат”.

Днес живея в абсолютна хармония със себе си, с много музика, много красота, много загриженост за близките ми хора, както и грижа от тях към мен. Аз съм една обгрижена жена, прекрасно ми е и мисля, че първо трябва да дадеш, после да искаш. Даже всъщност няма нужда да искаш. Трябва просто да даваш и… каквото ще да става след това.

Аз съм си голям патриот, винаги съм била голям патриот, плача на химна и когато издигат българското знаме, плача от всеки успех на българин по света. Затова се радвам, че чрез тази публикация се говори за красотата на България и на българките. Това е по-важно, а не, че говорят за мен. Много е важно да се оглеждаме около нас. Не бива да сме с нос, вирнат нагоре, това е много страшно.”

Сегашната самозванка "мисис България"

Публикацията в сайта 9GAG е като естествен контрапункт в дните, когато една от най-обсъжданите теми в мрежата е за Анита Мейзер, твърдяща, че е избрана за “Мисис България 2014” и кандидатстваща за конкурса “Мисис Свят 2014”.

“Самозванка е”, твърди журналистът Магдалена Гигова. Във фейсбук профила си тя пише:

“Да се включа и аз в дискусията относно ПВЦ-чудовището Анита Мейзер, което представлява България на “Мисис Свят”. Тази дама се появи преди десетина години с несъразмерните си по 500 кубика силикон и започна да разказва небивалици за звездното си битие в Лас Вегас. У нас се движеше с Киро Скалата. 

Когато видях, че се явява на “Мисис Свят”, ужасена се обадих на Меги Савова, която е държи правата на “Мисис България” и единствена организира конкурса тук. Естествено, Мейзер никога не се е явявала на лицензираната надпревара. Просто си е платила таксата за участие в “Мисис Свят”.

Откакто през 2006 г. председателят на журито извади от единия си джоб името на една латиноамериканка и обяви победителката, после се извини и извади от другия си джоб името на рускиня и тя се оказа Мисис Свят (забавното клипче може да се види в youtube), е ясно, че на този конкурс всичко е възможно. Впрочем от години България не изпраща официална представителка на “Мисис Свят”. И по тези причини! Така че Мейзер си е една самозванка. Жалко само, че ни резили на Соломоновите острови.”

Случаят с публикацията за Бранимира Антонова в 9GAG е втори, след като през септември снимка на красивата млада българска учителка Силвия Зубева от 119-о столично училище на първия учебен ден събра в същия сайт стотици хиляди лайкове и десетки хиляди споделяния и коментари.

 

Просто една учителка на първокласници в първия учебен ден в България", пишеше в същия сайт под снимката на 29-годишната Силвия Зубева от 119-о столично училище, а публикацията събра стотици хиляди харесвания и десетки хиляди споделяния и коментари. Сн. www.9gag.com