Очаква се председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да обяви сериозно увеличение на финансирането за механизма КОВАКС за хуманитарно разпределение на ваксини срещу COVID-19, предадоха ДПА и Франс прес, като се позоваха на източници от ЕС.

Това ще стане на фона на обвиненията срещу западните държави, че трупат запаси от дози и не остават за по-бедните страни.

Фон дер Лайен ще обещае още 500 милиона евро за КОВАКС на днешната среща на високо равнище на Г-7. Тези средства ще се състоят от 300 милиона евро под формата на грантове и 200 милиона под формата на заеми или гаранции, подкрепени от бюджета на ЕС.

Така общата сума, обещана от съюза, ще бъде удвоена до 1 милиард евро.

ЕС отделно ще отпусне 100 милиона евро за ваксинационната кампания в Африка.

Миналата година институциите на ЕС обещаха 500 милиона евро за КОВАКС, в допълнение към индивидуални обещания на 27-те страни членки.
Общността има договори за осигуряване на до 2,6 милиарда дози ваксини - много повече от реалните ѝ нужди, предвид общия брой на нейното население, което е 450 милиона.

Програмата КОВАКС цели тази година да снабди с ваксини 20 на сто от населението на близо 200 държави и територии, но включва и механизъм за финансиране, който позволява на 92 страни с ниски и средни доходи да получат достъп до ценните препарати.

Имунизационните кампании в развитите държави вървят с различен успех. На този фон расте безпокойството в по-бедните страни, че няма да успеят да се сдобият с необходимите дози.

В навечерието на форума на Г-7 френският президент Еманюел Макрон заяви в материал във в. „Файненшъл таймс“, че е недопустимо бедните държави да бъдат пренебрегвани, и призова богатите страни да изпратят между 3 и 5 на сто от своите налични дози ваксини в Африка „много бързо“ и хората да видят как те са доставяни по места.

Американският президент Джо Байдън по време на срещата на Г-7 ще обещае САЩ да отпуснат 4 милиарда долара за  КОВАКС, заяви Белият дом, цитиран от Франс прес.

Първият транш от 2 милиарда долара ще бъде отпуснат „много бързо“, посочи високопоставен американски служител. Вторият транш от още 2 милиарда долара ще бъде превеждан постепенно в продължение на две години, през 2021-ва и 2022 г.

БТА