Външните министри на страните членки на ЕС се споразумяха днес за налагане на санкции срещу висши представители на руската държаа, отговорни за хвърлянето в затвора, преследването и осъждането на опозиционера Алексей Навални.

Новината обяви привечер върховният представител за външната политика Жозеп Борел.

Предложението за санкциите е направено от самия Борел, който се е възползвал от правото си на законодателна инициатива в качество на дипломат номер 1 на ЕС.

Очакванията са налагането на санкциите да бъде одобрено и те да бъдат наложени най-много до една седмица чрез писмена процедура. Така поне се надява Жозеп Борел.

Кой искаше да прави Навални на пържола

Върховният представител не съобщи имената на подлежащите на санкции руски чиновници. По-рано обаче анонимни дипломати заявиха пред Ройтерс, че това са следните лица:

• Ръководителят на Следствения комитет на Руската федерация (СК) Александър Бастрикин. СК разследва най-сериозните престъпления и се отчита пряко на президента Владимир Путин;

• Генералният прокурор Игор Краснов. Издигането му преди година се смята за стремеж Путин да има по-голямо влияние след изтичането на президентския му мандат през 2024 г.;

• Директорът на Националната гвардия ген. Виктор Золотов. Той на няколко пъти заплаши Навални. През 2018 г. генералът заяви във видеобобръщение: "Просто ви предизвиквам на дуел – на ринга, на татамито, където искате. Където ви обещавам за няколко минути да направя от вас хубава, сочна пържола." Причина е разследване на ръководетия от опозиционепа Фонд за борба с корупцията (ФБК) според което продуктите за Националната гвардия се поръчват на двойно и тройно по-високи цени;

• Директорът на Федералната служба за изтърпяване на наказанията (ФСИН) Александър Калашников.

Както бе намекнато миналата седмица, изобщо не става дума да санкциониране на олигарси от обкръжението на Путин.

"За да санкционираме някого, той трябва да е директно свързан с деянията, за които наказваме. Не можем просто да накажем някого само просто защото не го харесваме. В случая с Навални трябва да санкционираме хората, пряко свързани с неговите, арест, съд, присъда и отравяне. Извинете, но това също е върховенство на закона", отговори Борел на журналистически въпрос.

Мерките ще бъдат първите, които ще бъдат наложени по новия санкционен механизъм на ЕС за нарушаване на човешките права и върховенството на закона. Той бе приет от Съвета през декември 2020 г.

"Общата оценка е, че Русия се превръща в авторитарна държава и се отдалечава от Европа. Министрите единодушно изтълкуваха нейните бездействия и отговори като незаинтересованост от сътрудничество с ЕС. Точно обратното – това е търсене на конфронтация и разединяване с ЕС", каза Борел.

Външните министри са решили да работят по три основни линии в отношенията с Русия. Борел ги обобщи в три действия:

• 1. Отпор, когато Русия нарушава международното право и човешките права;

• 2. Възпиране, когато Русия разпространява дезинформация и извършва кибератаки;

• 3. Ангажиране по въпроси, където ЕС има интерес да го прави.

Жозеп Борел очаква също така по-силна подкрепа от страна на ЕС към руските граждани, защитаващи политическите свободи. 

"Санкциите трябва да са насочени към конкретни хора, отговорни за сериозните нарушения на правата на човека, а не такива, от които биха пострадали обикновените руски граждани, защото те само ще засилят пропогандата срещу ЕС", заяви българският външен министър Екатерина Захариева.

По думите й основен приоритет на Съюза трябва да остане борбата с дезинформацията и фалшивите новини, които създават не само разделение между страните членки, но и вътре в обществата.

Ако очакванията на Жозеп Борел се оправдаят, министрите няма да чакат стратегическия дебат за отношенията с Русия през март, за да наложат санкциите. В подготовка за него първите дипломати на страните от ЕС обмениха виждания по всички аспекти на отношенията с Москва. Те се обединиха около необходимостта от изработване на стратегия на ЕС за тези отношения чрез укрепване на единството въз основа на петте водещи принципа в политиката спрямо Кремъл.