Правителството на Бойко Борисов ще преструктурира болници и ще намали градовете, които ще получат европейски фондове като част от непопулярните мерки, приети от кабинета по Оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) 2014-2020 г.

Документът е 419-страничен и БГНЕС твърди, че разполага с него. Той бил изпратен в Европейската комисия, след като е приет на подпис от министрите в началото на седмицата.

Съгласие по програмата от страна на ЕК ще позволи достъп на България до 1,54 милиарда евро (европейско и национално финансиране) в следващите 7 години. Брюксел има шест месеца срок, в който да одобри ОПРР, ако обаче всички "спорни" въпроси са били изчистени от българските власти.

Документът е финализиран от екипа на служебния вицепремиер и регионален министър Екатерина Захариева и внесен за одобрение в МС от нейния наследник Лиляна Павлова.

Българското правителство е готово до края на 2015 г. да извърши "оптимизация на болничната помощ".

За целта "ще бъде направен анализ на системата на болничната помощ на областно, регионално и национално ниво, ще бъде разработена национална здравна карта и план за преструктуриране на болничната помощ в съответствия със здравната карта", пише в ОПРР. Според документа следва да се извърши "преструктуриране на легловата база в болници, държавна собственост", както и "актуализация на Наредбата за акредитация на лечебните заведения с въвеждане на задължителна акредитация на ЛЗ за болнична помощ". 

Срещу реформите България трябва да получи от ЕК 83 милиона евро за "регионална здравна инфраструктура", т.е. за ремонт и строителство на спешни медицински центрове и болнични заведения.

С документа кабинетът "Борисов" решава и друг въпрос - броя на градовете, които ще се финансират с най-много средства в следващите седем години. Правителството се е съгласило финансирани по програма "Устойчиво градско развитие" да бъдат 39 града.

За инвестиции в устойчиво градско развитие с общ бюджет от 840 милиона евро ще могат да кандидатстват всички областни центрове и още няколко от по-големите населени места. Голяма част от средствата, които те ще получат, ще са за подобряване на енергийната ефективност на сградите.

За общо 106 милиона евро по приоритетна ос "Подкрепа за периферни географски области, най-силно засегнати от бедност" ще могат да кандидатстват 28 града.

Сериозен дял от бюджета на ОПРР е отделен и за развитие на "Регионална образователна инфраструктура" – 115 милиона евро. Специално внимание е отделено на липсата на детски градини в големите градове. Очаква се част от отпуснатите средства да бъдат изразходвани за строителството на нови.

Новата Оперативна програма отделя акцентира на интеграцията на малцинствените групи. По ос "Регионална социална инфраструктура" са предвидени 51 милиона евро, голяма част от които ще бъдат инвестирани за разрушаване на ромските гета и заменянето им със "социални жилища".

101 милиона евро се предвиждат за инвестиции в областта на туризма чрез обновяване на обекти на културното наследство от национално и световно значение и изграждането на прилежаща инфраструктура.

194 милиона евро ще бъдат дадени за реконструкция и строеж на "Регионална пътна инфраструктура".

Сериозен бюджет в размер на 52 милиона евро е предвиден и по ос "Техническа помощ" на програмата. С тези финансови средства ще се работи за повишаване на административния капацитет на органите, които участват в управление и контрола на програмите, както и на бенефициентите.