„Търсеха на задната седалка... Влязоха и гледаха нещо на задната седалка – това, което за мен беше шокиращото! За мен притеснителното беше да не избухнат колите и не виждам как хората могат да се върнат в тях?!“

Това каза днес една от свидетелките по делото за смъртта на Милен Цветков, която със съпруга си и двете им деца, е била в друга кола на кръстовището на "Хладилника" на фаталния 19 април 2020 г. 

Според Веселина Панайотова младежите в джипа на Кристиан Николов излизали и влизали в колата: "Пак влизаха и почнаха да търсят нещо".

Допълнително днес стана ясно, че на мястото силно е миришело на газ - от пострадалата бутилка в субаруто на журналиста. Затова жената се удивила на поведението на младежите, макар и да се обърка на моменти кои от тримата се влизали и търсили.

Жената малко се обърка и на въпрос как е запомнила действията на Георги Иванов (син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов), който, както е известно, избягал веднага след удара. Първоначално не можа да си спомни да е носел нещо в ръце, въпреки че при предните си показания е заявила:

"Излезе още един млад мъж, който се върна в автомобила и взе някакво яке, което си спомням, че беше много шарено."

Днес Панайотова се съгласи с версията за шареното яке - явно било така, защото тогава споменът ѝ е бил по-пресен. Водачът, който изглеждал енергичен, ѝ махнал, че всичко е наред, разказа още тя

Още по-категоричен бе мъжът ѝ - Петър Панайотов. 

- От шофьорското място слезе младеж, който не беше съпричастен с инцидента.

- Какво имате предвид? 

– Той отвори задната врата и започна да търси нещо на задната седалка. Заедно с другите спътници от автомобила. Беше изключително озадачаващо, защото те не се поинтересуваха за случващото се на кръстовището, а бяха концентрирани върху намирането на някакви обекти на задната седалка."

От позицията на техния семеен "Нисан" се виждали двете леви врати на спряното ауди, според мъжа - едва на 2-3 метра от него.

Затова той потвърди, че явно се виждало, че нещо търсят. Днес той единствено допусна разминаване, че търсели нещо "под седалката" - което го озадачило като поведение по време на катастрофа. На първите разпити пък е казал, че смята, че се търсели между предните две седалки.

На въпрос - видяхте ли водачите от аудито да отиват към пострадалия - Панайотов бе категоричен:

"Не, не въобще – те не проявиха никаква съпричастност към..."

Възможна контратеза даде Стоян Алексиeв, който също бил с жена си в кола на кръстовището. Той е човекът, който отваря десните две врати на аудито, за да помогне на двамата пътници да слязат – Георги Иванов и Симона Цанкова. Според него, когато дошли, полицаите поискали документите на Кристиан.

"Шофьорът започна да си ги търси, но не си ги намираше в аудито", каза мъжът.

Той помни още, че в един момент някой се развикал “Той избяга!“. Но когато видял, че става въпрос за пътника, а не за шофьора, се отказал от първоначалното си намерение да го гони.

Изключително важен въпрос днес (който евентуално ще даде отражение и на темата с вината) бе дали Кристиан е помагал на ударения от него тв журналист. Напълно категорични показания в тази посока миналия път даде приятелката му Симона на първото съдебно заседание. Тя каза, че той бил единственият, който е помагал, че подложил обувката си под главата на Цветков, че му дал вода и дори му правил изкуствено дишане.

Днес сред свидетелите бяха още охранител от близкия мол и друг водач, които са били сред първите до журналиста.

Сотаджията Веселин Лелеков каза че не е видял никой да помага на Цветков в първия момент, а водачът на аудито стоял на около 50 см до метър, докато после - с влошаването на състоянието на журналиста, насъбралите се хора започнали да опитват да извадят езика му.

"Абсолютно никой не е правил изкуствено дишане, освен реанимационния екип", заяви той.

Все пак имало "една ръка", която подала обувка и някой, който дал вода.

Денислав Будичев - друг водач от кръстовището, бе категоричен:

"С доста висока скорост, никакъв спирачен път, абсолютно никакъв опит за спиране!"

Той каза, че аудито е "влачило" субаруто поне 10-ина метра до средата на кръстовището, където пострадалата кола се завърта, виновната дори продължава, докато не се спира в мантинелата на отсрещния ъгъл.

"Шофьорът беше в съзнание, но неконтактен, не знаеше къде е, не можеше да отговори на нито един въпрос.

Отзад имаше детско столче, нямаше дете. Газовата бутилка изпускаше газ и го попитахме дали може да излезе, понеже имаше рана на тила.

Той кимна с глава, помогнахме му – съвсем леко само му насочихме краката, той успя да излезе сам. Имаше колан, еърбегът не беше отворен в автомобила, шофьорският. Със сигурност!"

Според Будичев Цветков е успял "с минимална подкрепа" да стигне до тротоара, където сяда и му подават вода. Но няма спомен кой я е подал.

"Нито един от тях не дойде да види какво се е случило. Категорично това мога да заявя - по никакъв начин нито един от тях не дойде да види", добави той.

На въпрос как би обобщил цялата случка, отвърна:

"Добре, че нямаше дете в автомобила, защото и то нямаше да е живо. Газовата бутилка, която беше на мястото на резервната гума, беше достигнала буквално до главата на водача на автомобила. "

Не на това мнение бе Виктор Дойчинов - колоездач, когото аудито едва не помело преди да се удари в спрения автомобил на кръстовището.  Той също е бил сред първите пристигнали на място след удара.

"Вдигнах поглед, видях светофара, очаквах, че колата ще спре рязко, но тя не спря", каза той.

Той отговори, че мисли, че "водачът на автомобила, който блъсна колата, се опитваше да помогне. Мисля, че му правеше сърдечен масаж".

А за това - кой е дал вода:

"Със сигурност някой даде, но не мога да кажа кой. Обувката на водача на колата я нямаше – не съм сигурен защо я нямаше."

Друг свидетел също бе категоричен, че Кристиан е подложил обувката си, докато Милен Цветков е лежал на тротоара.

"Заедно с другите хора - включитено и шофорът на аудито вече беше там – му помогнахме да легне на земята", каза  днес Стоян Алексиев.

При наличие на глътнат език, с тръбичка отворили устата.

"Шофьорът на аудито се опита да направи изкуствено дишане уста в уста на пострадалия. Другите хора също помагаха.

Имаше поставена гуменка или кец - от такъв тип, от шофьора на аудито."

Според сивдетеля, Николов сам си го свалил - без някой да му каже.

Единственият призован днес, който не беше свидетел на ПТП-то, бе съсед на фамилията от къщата на ул. "Л. Каравелов". Йордан Йорданов даде показания, които се разминават с тези на прителката на Кристиан – че предишната вечер е имало тиха прилична сбирка с шотчета от Йегермайстер и тук-таме някоя водка. Според съседа в къщата е имало купон и музика, която към 2 ч. през нощта е станала особено силна. Затова той се развикал на младите, които наблюдавал да пушат на прозорците – да намалят музиката.

Той каза и друго показателно нещо: няколко пъти съседите подавали сигнали до полицията за нарушаване на нощната тишина.

Полицията няколко пъти идвала, но "накрая разбраха с кого си имат работа"... И спрели да идват.

Защитата на Кристиан се интересуваше от неща като: дали свидетелят е виждал лично подсъдимия да увеличава музиката на въпросните купони и да кани гости.

Или – поради това, че съседът каза, че от неговата гледна точка се вижда „стая за забавления“, т. е. - с голям телевизор, джаги и от която се чувала музика, го питаха – имало ли е информационна табела „Помещение за забавления“.