Антиваксърството е един бизнес, който излага обществото и всички хора на света на опасност, и то от болести, които отдавна са изчезнали. Това заяви в ефира на Нова ТВ проф. д-р Николай Габровски, заместник-директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". 

"Всеки начин да привлечеш внимание е начин да привлечеш повече средства - било то през социални мрежи, било то чрез реклама в други канали."

Т.нар. "зелени коридори" са напълно организирани и екипите в "Пирогов" чакат да се появят дозите ваксини, подчерта той. Засега те работят от 8,30 ч до 19 ч през уикенда и от 13,30 до 18,30 ч в делничните дни, но сформираните 5 екипа често остават малко по-дълго.

"Утре ще видим дали че получим нещо", каза той по повод 57-те хиляди дози от AstraZeneca, които трябва да пристигнат тази вечер.

Проф. Габровски отбеляза, че в началото е имало съмнения към ваксината на Pfizer заради новата технология, по която е направена, но "сега нещата се обърнаха - сега е модно". 

"Има може би малки нюанси в различните ваксини, но те са пренебрежими", коментира зам.-директорът на "Пирогов".

Той първоначално заяви, че някои хора не са се явили за втората доза, и не се знае какво се случва с тях - дали са се отказали или са се ваксинирали другаде. На въпрос няма ли обща система, която да следи това, обаче отговори друго:

"Има много стриктна система, не може да има нито грешки, нито случайности, нито някой да се ваксинира три пъти. Предполагам, че тези хора е възможно да са се ваксинирали на друго място."

Не трябва да се впрягаме, ако пропуснем датата на втората доза - тя може да се забави с 4-5 дни или седмица без проблем, подчерта Габровски.

Той отбеляза и позитивен факт - че макар да има много случаи на хора с умерени реакции - "обща слабост, подобно на настинка", от над 200 000 ваксинирани няма нито един случай на тежки усложнения от ваксината. По-често по-остра реакция се наблюдава при втората доза.

На въпрос защо не спазваме вече приоритизирането на хората от рисковите групи, Габровски отговори така:

"Стратегията беше първо да се ваксинират рисковите групи - лекари, преподаватели, учители, полицаи. Това общо-взето се случи - започна се, от 32 хил. души лекари има 13-14 хил., които са преболедували. Като броим и тези, които са изкарали болестта, имаме една сериозна защита на лекарското съсловие."