Ваксинационната кампания и управлението на коронакризата в България вървят добре. Доверието във ваксините се връща. А дори вече се говори и за български модел в управлението на пандемията.

Това стана ясно от думите на здравния министър Костадин Ангелов пред бТВ в понеделник сутрин.

„Когато говорим за управляването на пандемията, напоследък се говори за българския модел. Много държави направиха строги мерки, но това не доведе до резултат. Обществото трябва да бъде готово да ги спазва. Трябва да бъдат въведени толкова меки и толкова твърди мерки, че хората да вървят и да ги спазват. Вървяхме по ръба на бръснача и постигнихме резултати, които много малко държави успяха да постигнат“, обяви министърът.

Починалите в страната от COVID-19 преди дни надминаха 10 хил. души, а заетостта на болничните легла непрекъснато расте. Увеличава се и процентът на положителните проби.

На този фон от днес в страната отварят заведения, казина, разрешават се екскурзии, изложения, конференции и т.н.

„Отворихме заведенията с ясното съзнание какво може да се случи“, твърди Ангелов.

В плато сме, твърди министърът

Според него сега имало „едно плато по отношение на болестта“, която се движи в рамките 12-13 процента (процент на положителните тестове - б.р.).

„Имаме плато и в смъртността. Имаме нарастване на заболеваемостта, но не са това най-важните показатели. Системата на здравеопазването е готова“, продължи Ангелов, който в петък обяви, че до месец и половина пандемията в страната ще е овладяна напълно.

Днес той каза, че няма как да се повтори сега случилото се през есента и зимата - когато имаше рязък скок в заболеваемостта и най-вече в смъртността, а болниците изнемогваха и връщаха пациенти, някои от които умираха на стъпалата им.

„Червените лампи не светят, системата е абсолютна готова да се справи и с хора, и с лекарства. Въвеждат се локални мерки - като в Кюстендил (където някоко седмици поред заболеваемостта остава с 3-4 пъти по-висока от средната за страната - б.р.)“, смята министърът.

На въпрос дали сегашното отхлабване на мерките няма да доведе до пик на заразата около изборите, Ангелов изрази надежди, че това няма да се случи:

„Надявам се, че до това няма да се стигне. Основната ни цел е да върнем спокойствието на хората.“

Към момента са ваксинирани всички представители на ЦИК и РИК, представителите на общинската адмистрация и фирмите, които отговарят за обслужването на изборния процес - „Информационно обслужване“ и „Сиела“ (тези, които са пожелали). За членовете на секционните комисии все още чакали информация от ЦИК, „когато бъде изпратена до РЗИ, сме готови да реагираме“.  

Здравният министър уточни, че иРНК ваксините трябва да бъдат поставени не по-късно от 5 март, за да има време до изборите на 4 април да се сложи и втората доза .

„Уверено стъпваме напред и във всеки момент знаем как да победим този вирус“, обяви накрая Ангелов по повод наближаването на една година от началото на пандемията от коронавирус в България (първите случаи бяха регистрирани на 8 март 2020 г.- б.р.)

Можело да се правят по 500-600 хил. дози на месец

България не е договорен партньор с „АстраЗенека“. Ние алармираме европейските институции, които имат договрони отношения с тази компания. Тогава, когато някой в хода на мача сменя правилата, естествено се случват непридвидими неща. За мен е постижение, че успяхме да върнем доверието във ваксините, каза още министърът. 

„Ако имаме достатъчно ваксини, може да имунизираме 70 на сто от населението до края на юни“, прогнозира още министърът (преди дни срокът за колективен имунитет беше до края на лятото - б.р.). Той е изчислил, че можело да се правят 500-600 хил. ваксинации на месец. 

По думите му от „АстраЗенека“ не са доставили и 40 на сто от договорените дози. България не е страна по договора с компанията и затова пишем до Европейската комисия, добави здравният министър.

Доверието към ваксините се връщало, смята още той. От ноември досега българите, които искали да се имунизират срещу COVID-19, са се увеличили с 12 на сто, каза още той.

Опашки от напразно чакащи пред болниците в т.нар. зелени коридори вчера имало, защото лечебните заведения не са обявили в интернет кога ваксинират и дали имат дози.

"В целия свят има опашки, но не се говори за хаос, а за желание на хората да се ваксинират", разясни Костадин Ангелов.