Банкси се включи в дебатите за задължителното носене на маски във Великобритания в типичния си закачлив стил – поредица графити в лондонското метро, изобразяващи неговата запазена марка - плъхове, които се опитват да се справят с медицинска маска. Във видео, публикувано в инстаграм, се вижда как уличният артист влиза във влак на метрото, екипиран като хигиенист, пише "Гардиън".

Вместо да почиства обаче, Банкси започва да рисува плъхове. Някои от тях използват маските като парашут, други кихат, без да слагат ръка пред устата си, трети се борят да си надянат маската, която вместо на устата и носа се озовава на очите им.

Той е във влакче на лондонското метро, което приближава "Бейкър стрийт", като видеото е озаглавено "Лондонското метро минава през основно почистване".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

. . If you don’t mask - you don’t get.

A post shared by Banksy (@banksy) on

Видеото завършва с два графита – единият е надписът I get lockdown, който може да се види само на метростанцията, а другият гласи but I get up again, видим само при затварянето на вратите на метровлака. Думите са от хитовата песен от 1997 г. Tubthumping на британската група „Чумбауамба“, която е и музикален фон в клипа.

Транспортната служба на Лондон потвърди във вторник, че е имало графити, но те са били изтрити още вечерта заради стриктната им политика по този въпрос. Оттам поканиха Банкси да създаде посланието си отново „на подходящо място“.

Плъховете на Банкси са коментар на често променящата се политика на британското правителство по отношение на задължителното носене на маските на закрито в обществени пространства като магазините.

В обществения транспорт във Великобритания маските са задължителни от 15 юни.

Това е първата публикация на уличния художник от юни насам, когато имаше реакция на съборената статуя на търговеца на роби Едуард Колстън в Бристъл.

През април той пусна в инстаграм творба, създадена в банята му, отново с любимите му плъхове. Имаше и стенни рисунки, благодарност към медиците на Великобритания.