Един милион европейци остават под „домашен арест“ в Белгия поне до 18 април. Така "Политико" описва решението на федералното правителство в Брюксел да удължи поне с още един месец забраната за маловажни пътувания до и извън страната, които не са свързани със здравето на хората.

Тази и останалите мерки против разпространението на коронавируса обаче ще бъдат подложени на преоценка на 26 март.

Влизащите в Белгия, които не пребивават постоянно там, бъдат подлагани на два PCR теста – един пристигането и един преди заминаването.

От днес белгийците имат правото да се срещат извън домовете си с до 10 души на открито, вместо с до четирима, както бе досега. Остават ограниченията за един гост у дома.

От 15 март университетите подновяват лекциите на живо, като студентите ще имат право да ги посещават един път седмично.

На погребения вече ще могат да се събират до 50 души, а досега можеха само до 15.

От 1 април по 50 души ще могат да посещават религиозни и други сбирки на открито. Всички ще трябва да носят маски.

Любителски спортни занимания на открито ще могат да се провеждат с участието на до 10 души.

Еврокомисията е учудена от решението на Белгия да удължи забраната за маловажните пътувания, заяви днес говорителят на ЕК Кристиян Виганд. Той допълни, че ще бъдат прегледани всички възможности на институцията за отговор, без да даде повече подробности.

Говорителят припомни, че страните членки трябва да спазват принципа за пропорционалност, залегнал в правото на ЕС.

„Не смятаме, че забраната за пътуване спазва този принцип. В писмото ни, изпратено преди две седмици, поискахме Белгия да я замени с по-целенасочени мерки", припомни Виганд.

На 23 февруари ЕК изпрати писма до Белгия, Дания, Финландия, Германия, Унгария и Швеция. Даден им бе 10-дневен срок да възстановят свободата на движение.