И запазването на статуквото, и промяната ще изискват сложни и трудни за преглъщане от обществото коалиции. Това коментира пред "Фокус" политологът доц. Даниел Смилов.

"Основният въпрос, на който хората трябва да си отговорят, е дали искат запазването на това управление или искат промяна. Запазването на сегашното управление минава през сценарии, които биха били трудно приемливи за мнозинството от хората. Да речем една коалиция от ГЕРБ, ДПС и евентуално, ако ВМРО или други части от патриотичните формации влязат, може да бъде сглобена и това би бил вариант, при който имаме запазване на управление с водеща партия ГЕРБ, евентуално министър-председател Бойко Борисов, управление, което доста би приличало на това, което имаме в момента. При повечето от другите варианти ще имаме някакъв вид промяна", коментира Смилов.

И допълни:

"Вариантите на промяна също не са съвсем ортодоксални. При тях е вероятно да имаме сложни коалиции, които трудно ще бъдат възприемани. Хора могат да променят включително и по време на кампанията и дори в последния момент предпочитанията си. Така че ми се струва, че ни очаква интересна кампания с интересни изборни резултати".

Смлов изтъкна, че партиите, които стоят зад идеята за промяна трябва да убедят гражданите, че това, което предлагат, е по-добро от сега съществуващото. Според него мнозинството от хората не са доволни от това, което имат като управление, но пък те могат да бъдат капризни в избора на нещо ново, което да го смени.

"Около 400 000 души казват, че са решили, че ще гласуват, но не са решили за кого. Битката по време на кампанията отчасти е и за тези 400 000 гласа, които доста могат да сменят електоралния пейзаж", каза Смилов.  

Той коментира и възможните алтернативи:

"От една страна имаме алтернатива, предлагана от БСП. В тоя вариант, в който е БСП под ръководството на Корнелия Нинова, освен традиционни лявоориентирани политики, те предлагат и известна доза евроскептицизъм, лансират хора като Велизар Енчев, да речем, и проф. Иво Христов. Имат и други политики, свързани с руските геостратегически проекти, които винаги са подкрепяли. Това са неща, които една част от средата на българското общество може би няма да възприеме, така че това е едно от предизвикателствата пред промяната, която социалистите предлагат.

Имаме "Демократична България" с нейните идеи за антикорупционни реформи, модернизация на страната - неща, които звучат много приемливо и атрактивно на хората от средната класа, от градската част от населението, големите градове. Пред тях стои задачата да привлекат гласове от по-малките населени места на страната.

Може би най-интересна е ситуацията с партията на Слави Трифонов, която се отказа от кампания в традиционните медии. Това е нещо, на което трябва да видим, какъв ще му бъде ефектът. Досега никой не е практикувал такъв тип кампания - чрез мълчание и използване на социални мрежи и определени други, по-периферни медии. Ако прочетете стандартните учебници, една такава кампания не би трябвало да бъде особено успешна, но пък Слави Трифонов е медийна фигура, той добре познава българската медийна среда, може би си е направил сметката".

Смилов обобщи, че алтернативите, които съществуват, имат своите трудности. Но удържането на статуквото, такова, каквото е в управлението сега, на практика също е много трудно осъществимо.