Германската фармацевтична компания "Бионтех" заяви, че може да засили производството на ваксината си срещу COVID-19, за да отговори на търсенето.

При необходимост "Бионтех" може заедно с партньора си "Пфайзер" да произведе до 3 милиарда дози от препарата през 2022 г., заяви шефът на фирмата Угур Шахин пред "Блумбърг".

Това обаче ще зависи от търсенето и дали ще бъдат необходими толкова дози, допълни той. Три милиарда би означавало увеличаване с 50 процента спрямо планираното за 2021 г. производство на 2 млрд.

За тази година фармацевтичният бранш планира да произведе 10 милиарда дози общо.

Днес стана ясно също така, че Европейската комисия е постигнала споразумение с "Пфайзер"/"Бионтех" за доставката на още 4 млн. - за страните членки в рамките на следващите две седмици. 

„За да овладеем ситуацията в хотспотовете със зараза, както и да предотвратим разпространението на опасни мутации, са необходими спешни действия. Щастлива съм да съобщя, че „Бионтех“ гарантира увеличаване на доставките на ваксини с 4 милиона до края на март“, заяви по този повод шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

ЕС отбелязва спад в смъртните случаи, благодарение на масовите ваксинации на хора в домовете за възрастни, но заболяванията се увеличават стремглаво през последните седмици заради новите мутации.

Днес стана ясно и че руската ваксина „Спутник V“ има добри шансове да получи зелена светлина в ЕС. В момента документиет й се разглеждат в комисията за одобрение на лекарствата ЕМА. Шефът на германската Постоянна комисия по ваксинациите Томас Мертенс заяви в интервю, че руската ваксина е много добра и със сигурност не отстъпва по ефективност на другите.

„Руските изследователи имат голям опит със създаването на ваксини. „Спутник V“ е много умно направена“, коментира той в интервю за вестник „Райнише Пост“. 

До края на март се очаква и одобрението от ЕМА на ваксината на „Янсен“.

Същевременно говорителят на Еврокомисията Кристиан Виганд предупреди, че действащите ограничения за износ от ЕС на ваксини изтичат в края на март и след това всичко е възможно.

Той потвърди, че продължават споровете с производителя „АстраЗенека“, и не изключи възможността от дружеството да бъдат поискани неустойки заради неизпълнени навреме договорни задължения.

Виганд потвърди, че служител на представителството на ЕК в Лондон е бил привикан в британското външно министерство. Причина са изявления на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че Обединеното кралство проявява национализъм по отношение на ваксините с налагането на забрана за износ към ЕС.

Според говорителя „АстраЗенека“ не изпълнява договора с Комисията, в който е записано, че доставките ще се извършват от два завода в ЕС и два във Великобритания.