"Анализ на нашите данни за безопасност, направен въз основа на приложени над 17 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд-АстраЗенека, не показва  повишен риск от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения."

Това се казва в позиция на "АстраЗенека", разпространена до медиите в неделя.

В петък българските власти съобщиха, че временно спират ваксинацията с тази ваксина заради смъртен случай на жена от Пловдив, починала няколко часа след имунизацията. Преди това продуктът на "АстраЗенека" временно беше спрян в няколко европейски страни след два случая на тромбоза в Австрия, единият от който завърши със смърт. Ден преди да обявят спирането на имунизацията в България с Оскфордската ваксина, здравните власти на редовния си брифинг в четвъртък уверяваха, че няма данни, които да предполагат, че този препарат не е безопасен и че няма да спира прилагането му.

Днес в Смолянско здравният министър Костадин Ангелов обяви, че до вторник-сряда се чака официалното становище от Европейската агенция по лекарствата, пак по това време трябвало да излезе и докладът от съдебна медицина в Пловдив и вероятно към четвъртък ваксинацията щяла да бъде възобновена.

Ето и цялата позиция от днес на "АстраЗенека":

Анализ на нашите данни за безопасност, направен въз основа на приложени над 17 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд-АстраЗенека, не показва  повишен риск от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения. 

Всъщност съобщеният брой случаи на такъв тип събития за ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд-АстраЗенека не е по-висок, отколкото броят, който би възникнал по естествен начин в неваксинирано население.

В клиничните проучвания няма тенденции или случаи на белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или събития, които биха били свързани с тромбоцитопения.

Внимателният  преглед на всички налични данни за безопасност, включително и на тези събития, продължава и АстраЗенека има ангажимента да споделя тази информация незабавно.

Обръщаме внимание също така, че Европейската агенция за лекарствата е изискала оценка за събития, свързани с тромбоцитопения, от други производители на ваксини срещу COVID-19 (съгласно комуникация от 11 март, 2021 г.)