Европейският съюз на практика замрази използването на коронавирсуната ваксина на Оксфордския университет и британско-шведската фармацевтична компания „АстраЗенека“.

Последните три страни, които съобщиха, че вземат тази мярка, са Франция, Латвия и Португалия. Така най-големите държави и икономики в Съюза - Германия, Франция и Италия, вече са спрели временно да използват тази ваксина.

Причината - случаите на тромбози, някои с летален изход, при пациенти, които са получили дози от препарата. Властите на всичките страни посочват, че суспендирането на британската ваксина е извънредно и превантивно - докато не бъдат изключени всякакви връзки на нежеланите реакции.

Сега цяла Европа гледа към Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). От нейната оценка зависи дали страните от ЕС, включително България, ще продължат да използват оксфордската ваксина. Очаква се агенцията да се произнесе в четвъртък.

Австралия и Мароко междувременно съобщиха, че продължават да я използват. По-рано „АстраЗенека“ в изявление посочи, че статистически случаите на тромбоза в света без използването на нейната ваксина са по-чести, отколкото с използването ѝ.

Европейският съюз имаше остри пререкания с ръководството на „АстраЗенека“, когато по-рано тази година компанията обяви, че поради производствени затруднения не може да достави в срок половината от договорените дози.

Френският президент Еманюел Макрон обяви решението за временно прекратяване на имунизациите с препарата на среща с испанския министър-председател Педро Санчес. Ден по-рано Оливие Веиран, здравният министър на Макрон, защитаваше оксфордската ваксина, защото липсват научни доказателства, че тя не е безопасна.

„Като предпазна мярка временно спираме ваксинацията с ваксината на „Астра Зенека“, като се надяваме скоро да можем да възобновим имунизацията, ако ЕАЛ даде одобрение за това“, заяви Макрон.

„Здравните власти на Латвия нареждат на лекарите да не използват отворените флакони с ваксината на „АстраЗенека“ и да не отварят нови флакони“, се посочва в комюнике, цитирано от Франс прес.

Уточнява се, че тази „предпазна мярка“, която ще действа най-малко две седмици, е предприета на базата на страничните ефекти след поставянето на ваксината, за които съобщават други страни в ЕС. В Латвия досега няма потвърден случай на странични ефекти според местните здравни власти.

Вчера освен Германия, Франция и Италия и други три държави - Словения, Испания и Португалия, решиха също да прекратят използването на препарата на „АстраЗенека“ в очакване на първите заключения на ЕАЛ.

Португалското решение е взето „като предпазна мярка“, в очакване на заключенията от проверката на Европейската агенция по лекарствата, заяви ръководителката на Главната здравна дирекция на страната Граса Фрейташ, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

На прескоференция в Лисабон тя посочи, че макар страничните ефекти от ваксинирането с препарата на „АстраЗенека“ да са „изключително тежки“, те са също така „изключително редки“, и добави, че в Португалия досега не са регистрирани подобни случаи.

В Португалия вече са използвани 400 000 дози от тази ваксина, а на склад има 200 000, уточни отговарящият за ваксинационната кампания Енрики Гоувея Мелу.

Световната здравна организация ще събере днес експертната си група по въпросите на ваксинацията, за да обсъди безопасността на препарата на „АстраЗенека“, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Китай одобри 4-та ваксина за спешна употреба

Китай е регистрирал нова COVID-19 ваксина за спешна употреба, предаде Асошиейтед прес.

Гао Фу, шеф на Центъра за контрол на заболяванията, е водил разработката на протеиновата субединична ваксина, която китайският регулатор е одобрил миналата седмица, каза в изявление Китайската академия на науките.

Това е четвъртата поред такава ваксина, която получава одобрение за спешни нужди. Китай досега е одобрил четири ваксини за обща употреба, разработени от три китайски компаниии.

Ваксината е създадена съвместно от „Анхуй Жифей Лонком Байофармасютикъл“ (Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical Co. Ld.) и Китайската академия на науките. Екипът е завършил фази 1 и 2 от клиничните изпитания през октомври м.г. и в момента провежда последната фаза на изпитанията в Узбекистан, Пакистан и Индонезия според съобщението.

Ваксината е била одобрена за използване в Узбекистан на 1 март.

Протеиновата субединична ваксина е подобна на други ваксини, одобрени в света. Тя обучава тялото да разпознава шиповия протеин на вируса, който също покрива повърхността на коронавирусната ваксина. Разликата в новата ваксина е в това как тя „казва“ на тялото да разпознае протеина. Учените отглеждат безобидна версия на клетъчния протеин и след това го пречистват, преди той да бъде сглобен във ваксина и инжектиран.

Няма публично достъпна информация в научни списания за данните от клиничните изпитания, показващи ефикасността или безопасността на препарата, отбелязва АП. Говорител на компанията е заявил, че понастоящем данните не могат да се споделят, но че тя активно предоставя информацията на здравните власти.

Китай бавно ваксинира населението си от 1,4 милиарда души, въпреки че има четири ваксини, одобрени за обща употреба, коментира агенцията. Последните данни от правителствен брифинг в понеделник в Пекин са, че в страната са поставени почти 65 милиона дози ваксини.