Бюлетините и машините за гласуване, с които ще подадаме гласа си на изборите на народни представители на 4 април, днес бяха демонстрирани от ЦИК.

Както вече стана ясно, хартиените бюлетини ще бъдат дълги 60 см - тъй като доверие търсят общо 30 партии и коалиции. Има и задължителното поле "не подкрепям никого". В лявата част на изборния документ са изброени партиите, като пред имената им има квадратче с номера на партията или коалицията, изтеглен чрез жребий в ЦИК. Именно в квадратчено избирателят трябва да сложи знак "Х" или "V", изписан със синя химикалка, за да гласува. Отдясно на бюлетината има кръгчета с номера от 101 нагоре. В различните избирателни райони броят на кръгчетата е различен - защото и дължината на кандидатските листи е различна по места. Това е мястото, където избирателят по желание трябва да отбележи, ако иска да гласува с преференция за конкретен кандидат за депутат от вече избраната от него партия или коалиция. Имената на претендентите от всички партии следва да бъдат видими във секцията.

Припомняме, че ако на бюлетината е отбелязан вот само в кръгче, но не и в квадраче - тоест за партия и коалиция, това прави гласът недействителен.

Бюлетините - както всеки път - имат място за поставяне на два печата от секционната избирателна комисия - при подаването им на избирателя и след като той отбележи вота си в тъмната стаичка. Липсата на два печата също прави гласа недействителен. Преди пускане на бюлетината в урната се откъсва и малък отрязък от нея и се пуска в отделна кутия. Ако това не е направено - бюлетината отново ще бъде отчетена като недействителна при преброяването на гласовете.

Бюлетините на територията на страната са вляво - с област за преференциален вот. В чужбида образецът е само списък с партии и коалиции, подредени според номерата, изтеглени при огранизирания от ЦИК жребий. 

 

Бюлетините за чужбина са малко по-различни, защото в дясната им част няма място за преференциално гласуване - това право имат само гражданите в 31 избирателни райони на територията на България. Зад граница се гласува само за партия или коалиция. 

До дни ЦИК ще излезе и с решение как е препоръчително да се сгъват самите бюлетини от избирателите, така че да бъде опазена тайната на вота им. Ще трябва да бъде сгъната така, че от външната страна да се виждат местата за двата печата, но не и какво е отбелязано от гласоподавателя. 

Вот с машина - не може да е недействителен

На място бе демонстрирано и как ще се гласува с машините. Такива - след дълга политическа борба - ще има във всички избирателни секции с над 299 гласоподаватели според избирателния списък. Тоест общо 9390 секции ще предлагат опцията за машинен вот.

Достъпът до машината при заявено желание за гласуване с такава ще става със специална карта с чип. Когато избирател тръгне да гласува, той ще получава такава карта, а когато машината я прочете - ще се появява електронна бюлетина. Тя изглежда като хартиената, но е на екран. След клик върху квадрата с номера на избраната партия или коалиция, ще се появява и опция за преференциално гласуване в кръгче. На екрана обаче при натискане на номер в кръгче ще се появява и името на съответния кандидат-депутат под посочения номер в листата на вече посочената политическа формация. 

След като избирателят гласува, машината пуска разписка, която се слага в непрозрачна отделна урна. Това е един от начините за удостоверяване за подаден вот. 

Картата, с която ще се активира машината за гласуване от избирателя. И разписката, която машината отпечатва, след подаден глас. Тя ще се пуска в отделна непрозрачна кутия. 

При хартиения вот е възможно да има недействителни бюлетини - например заради отбелязана преференция, но не и партия или коалиция. При машинния вот това е невъзможно - просто софтуерът няма да я приеме.  От "Сиела" - фирмата, избрана за доставчик на машините, и ЦИК, гарантираха, че няма риск нито на машините да им свърши хартията за разписки - ще е заредена достатъчно такава за 440 гласа плюс резерва, нито да има някаква манипулация. Припомнено бе, че освен контролна разписка, има още 3 одитни контроли в самите машии за запазване на вота на избирателя и след това надеждно отчитане на резултата от всяка машина. 

В деня преди изборите машините ще бъдат разположени в секциите и ще бъде извършено обучение на членовете на секционните избирателни комисии. Когато член на СИК активира машината тя ще отпечатва нулев протокол за откриване на изборния ден.

Имате само два дни, ако искате да гласувате по настоящ адрес

Само два дни остават до крайния срок, в който гражданите могат да подадат заявление за гласуване по настоящ, а не по постоянен адрес. Избирателните списъци се съставят на база адресната регистрация на избирателя по лична карта.

Ако човек живее в друга община обаче, може да изпрати заявление по образец до общината, където е регистиран постоянно, за да поиска да гласува там, където е настоящият му адрес. Срокът за подаване на заявление е до 20 март. Това може да стане чрез интернет страницата на съответната община по постоянен адрес. 

"Хората, които имат затруднения за достъп до избирателни секции, до 20 март трябва да заявят участие в подвижна секция", припомни говорителят на ЦИК Димитър Димитров. При 10 или повече заявления се образува секция с подвижна избирателна кутия.

Отделно ще се образуват подвижни секции в болниците с отделения за лечения на COVID-19.

Вече са определени държавите и местата, в които ще има секции за нашите сънародници в чужбина - в 69 държави. Броят на секциите ще е между 460 и 470, но точният им брой ще бъде ясен утре, когато изтича срокът за определянето им, стана ясно още на брифинга на ЦИК.