Категорично - никой друг освен държавните институции няма да може да прави одит на машините за гласуване.

Такова решение е взела Централната избирателна комисия (ЦИК), като мотивите й са два: Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) към Министерския съвет, Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт по стандартизация (БИС), които са натоварени със задачата да удостоверят пригодността на устройствата за вота на 4 април, са независими институции спрямо участниците в изборите и второ - страничен одит можело да се счита за "конфликт на интереси".

Това се разбира от писмо на ЦИК в отговор на искането на "Демократична България" отпреди няколко месеца и независими експерти, които не са ангажирани от държавните институции, да могат да правят оценка на сигурността на машините, в т.ч. техния софтуер и хардуер. За такъв независим одит призоваха и международни експерти. Темата бе поставяна многократно и от президента Румен Радев по време на консултациите с участниците в изборния процес преди да вземе решение да определи дадата на вота.

Още през декември миналата година Фондация "Конрад Аденауер" и фондация "Софийска платформа" излязоха с доклад, съдържащ ред препоръки към правителството, съобразени с препоръките на Съвета на Европа относно гласуването в пандемични условия и електронното такова.

Първата касаеше одита, сертифицирането и тестването на машините. В доклада се посочва, че в ситуация, в която доверието в изборния процес е било подкопано, властите трябва да предприемат специални мерки по отношение на сертифицирането и тестването на машините, за да изградят това доверие. Припомня се и стария опит с машините, от който властите би следвало да са научили урока си - липсата на публичност при сертифицирането. Затова се препоръчва:

"България да повиши нивото на доверие в институциите, които ще бъдат ангажирани с този процес. В него да участват повече заинтересовани страни, които може да са както публични, така и частни субекти. Властите може да потърсят и международна подкрепа. Би било добър подход да бъдат включени и външни лица, скептично настроени към този процес."

През януари пък, при срещата си с представителите на ЦИК, ДАЕУ, БИМ и БИС, президентът постави и въпроса с допускането на неправителствения и частен сектор до процеса на удостоверяване на съответствието на устройствата. Тогава председателят на ЦИК Александър Андреев посочи, че въпросът ще бъде обсъден и сподели лично мнение - че това е възможно и също би допринесло за повишаване на доверието в процеса.

Личното мнение обаче явно не се е споделило и от останалите членове на Комисията, която посочва в писмото си:

"(...) трите институции (ДАЕУ, БИМ и БИС) са органи, независими както от лицата, които предоставят обекта, чието съответствие се преценява, така и от потребителите, заинтересовани от този обект (политически партии, коалиции, неправителствени организации с интереси в изборния процес и избиратели)."

"Целта на дейностите по оценяване на съответствието са избягване на конфликт на интереси и гарантиране на безпристрастността при оценяването на съответствието. Искането на Обединение "Демократична България" работата на ДАЕУ, БИМ и БИС да бъде допълнена от представители на партиите и коалициите, участващи в изборите, ще наруши принципа на безпристрастност и ще създаде конфликт на интереси при оценяването на съответствието."