"България е вече 100% енергийно независима, никой не може да ни спира кранчето или да ни извива ръцете."

Това е поантата от днешните (до момента) обиколки на премиера Бойко Борисов из страната, започнали в ранна утрин и излъчвани на живо във фейсбук. Това заключение Борисов артикулира при огледа на строително–монтажните работи на компресорната станция „Нова Провадия“ по трасето на т.нар. Балкански поток - продължението на "Турски поток". 

"Страната ни става незаобиколим фактор на газовата карта в Европа. С нашите газови магистрали даваме възможност на всички да получават газ, а транзитните такси остават за българите 70 години напред", пресметна още той.

Припомняме, че по думите на министърката на енергетиката Теменужка Петкова целта на "Балкански поток" не е да газифицира отделните региони на страната, но има техническата възможност за отклонения от тръбата и захранване на общини, стига те или лицензиантите на територии за газифициране да поискат това от "Булгартрансгаз". Това на Петкова й се наложи да обяснява заради критиките, че тръбата няма друго предназначение от това да заобиколи Украйна в полза на Русия при транзита за Европа, а не да диверсифицира доставките вътре в страната.

Заемът за т.нар. Балкански поток пък щял да се изплати за 10 години с транзитни такси, а печалбата за времето, в което има сключени договори за пренос, приходите щели да са 9 млрд. лв. Става дума за 20-годишен период, като капацитетът на тръбата през България е резервиран от  руската"Газпром" и компания, регистрирана в Швейцария, за която има косвени данни, че е свързана с "Газпром".

"Имаме най-добрите компресори в света на американската компания Solar Turbines, реверсивни във всички посоки – Север-Юг, Юг-Север, Изток-Запад, Запад-Изток. Това са т.нар. газови магистрали на газов хъб "Балкан"", продължи Борисов.

Интерконекторът с Гърция се строи на пълни обороти - изтъкна още той, без обаче да отбележи, че той трябваше да е готов още за европредседателството през 2018 г., а и сега има забавяния - оправдани с коронавируса, каквито за "Турски поток" нямаше.

Енергийната обиколка продължи с посещение на подстанцията към варненския мрежови експлоатационен район на Електроенергийния системен оператор, за да обяви инвестиция за 220 милиона лв., съфинансирана от ЕС. И отново да заключи, "че със зелените мощности, които има в страната ни и с работата по 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ България ще може да бъде енергиен лидер".

По-полека, по-полека...

После джипът пое по обичайните маршрути - магистрали и обекти на инвеститори, като премиерът не пропускаше да подвикне на строителите "Айде, лъвчета, действайте и внимание отвисокото".

На няколко пъти премиерът направи и коментари, свързани с предизборната кампания, заявявайки директно в ефир лозунга на партията му ГЕРБ за този вот. Така например обяви колко "работа, работа, работа" е свършил кабинетът му, а хората "да вярват в каквото си искат - тяхна работа".

"Работа, работа, работа и хората са доволни. Другите: приказки, приказки, приказки... Има една песен на (Стефан) Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" - "по-полека, по-полека". Да се спънат както са се забързали за власт и голяма баница...", чу се още от устата на лидера на ГЕРБ.

"Отиваме на следващия обект. Само показвам какво сме направили, не коментирам, само показвам" - завърши последното видео.

Припомняме, че в сряда ВАС се произнесе по жалби, подадени към ЦИК, че Бойко Борисов използва държавен ресурс в качествотоо си на премиер в кампанията, за да агитира за водената от него партия, което е забранено по закон. Без изненада, нито избирателната комисия, нито съдът откриха нарушение.