Проектът „Балкански поток“, както управляващите у нас предпочитат да наричат втората тръба на „Турски поток“, не се строи с държавни 3 млрд. лв., а струва 2,6 млрд. лв. и със заем на „търговското дружество „Булгартрансгаз“.

Така министърката на енергетиката Теменужка Петкова отвърна задочно в студиото на бТВ днес на президента Румен Радев. В отчета си за 4 години на поста на 1 февруари държавният глава попита: „Защо изпълнителната власт неглижира интерконекторите за газ със съседните държави десет години, а по спешност построи „Турски поток“ през България, и кога ще видим реална икономическа обосновка и себестойност на този проект, който загроби 3 млрд. лв. наши пари?“

Петкова попита иронично Радев колко инвестиционни проекта е направил. Но пропусна да отбележи, че заемът, за който говори, е на държавната фирма „Булгартрансгаз“. Не коментира и забавянето на интерконектора с Гърция, проект, който се точи от десетилетие, трябваше уж да е готов още за европредседателството през 2018 г. по стар план, сега се строи, но със забавяния - заради коронавируса, за разлика от „Турски поток“. В резултат България трябваше да смени точката на доставка на газ от Азербайджан, който по договор трябваше да получаваме чрез интерконектора. 

Според министърката заемът за т.нар. „Балкански поток“ щял да се изплати за 10 години с транзитни такси, а печалбата за времето, в което има сключени договори за пренос, приходите щели да са 9 млрд. лв. (става дума за 20-годишен период, като капацитетът на тръбата през България е резервиран от „Газпром“ и компания, регистрирана в Швейцария, за която има косвени данни, че е свързана с „Газпром“ - б.р.).

Петкова днес официално заяви, че „Балкански поток“ работи - въпреки че откриване не е имало, освен от сръбска страна. В началото на януари президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че тръбата вече е пълна с газ, но от родна страна официална информация така и не дойде. По договор тръбата беше завършена от изпълнителя „Аркад“ (саудитски консорциум с руски подизпълнители, оказа се постфактум) в края на 2020 г. Не е обявено дали газопроводът е приет по документи за пускане в експлоатация. 

По думите на министърката целта на „Балкански поток“ не е да газифицира отделните региони на страната, но има техническата възможност за отклонения от тръбата и захранване на общини, стига те или лицензиантите на територии за газифициране да поискат това от „Булгартрансгаз“. Поводът - критиките, че тръбата няма друго предназначение от това да „заобиколи“ Украйна в полза на Русия при транзита за Европа. Последното нарече „мантра“, а газифицирането - ангажимент на общините.

„Белене“ или 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“ - не стана много ясно

Конкретен отговор на въпроса върви ли се към спиране на проекта „Белене“ за сметка на идеята руските реактори да отидат на новата площадка за изграждане на 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“ Петкова не даде. Новият развой на събитията тя обясни с това, че от 2018 г., когато е започнала процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, е влязла в сила оценката за въздействие върху околната среда на площадката в Козлодуй, а Агенцията за ядрено регулиране е одобрила площадката.

„Затова ние направихме преглед има ли техническа пречка някой от реакторите (два руски реактора, които България поръча и плати на Русия за АЕЦ „Белене“, които се съхраняват с години на площадката там - б.р.) да отиде на 7-и блок в Козлодуй. Оказа се, че техническа пречка няма и в момента се прави финансово-икономически и правен анализ“, каза тя.

По думите на Петкова, ако парламентът промени решението си да се строи централа в „Белене“ и го преориентира към „Козлодуй“, веднага ще започне процедура за искане на разрешения за инсталиране и на втория реактор там.

„Да продадем оборудването е най-лошият вариант. България има нужда от нова ядрена мощност. На база на бъдещия финансово-икономически модел ще предложим решения, а парламентът ще вземе окончателно решение“, каза Петкова.

Дали руският гигант „Росатом“ (и „Атомстройекспорт“) би могъл да възрази срещу промяната на площадката - не стана ясно. Нито водени ли са разговори по темата. Министърката изрази увереност, че диалогът ще е ползотворен, но макар и непряко, даде да се разбере логичното - без съгласие на руснаците „преместване“ на реакторите за „Белене“ трудно може да се случи в 7-и блок - технологията е тяхна. 

Миналата седмица бе подписано споразумение с „Уестингхаус“, САЩ, за ядрено гориво за 5-и блок в АЕЦ „Козлодуй“. Петкова и днес обяви, че това е диверсификация на източниците на свежо ядрено гориво. 

На въпрос какво знае за разследването на прокуратурата в Чехия на сделката, с която „ЧЕЗ България“ продаде ТЕЦ „Варна“  на бившия министър Данаил Папазов (тоест това не е сделката, с която фирмата на Папазов стана собственост на Ахмед Доган - б.р.), Петкова каза, че българската страна „няма касателство“ по темата.

„Нямам информация, това са сделки, които се реализират по реда на чешкото законодателство“, добави тя.