България е втора в света и първа в Европа по смъртност от COVID-19 сред заразените с коронавируса, и четвърта в света по смъртност на 100 000 души, сочат данните на ресурсния център на университета "Джонс Хопкинс" в САЩ. Те са за 20-те най-засегнати в момента държави в света.

По смъртност от COVID-19, или брой смъртни случаи на 100 заразени с вируса, страната ни е втора в света след Мексико и първа в Европа. Статистиката в момента показва, че 9 на сто от случаите в Мексико на хора, при които е открит вируса, завършват със смърт. В България процентът е 4 на сто. В Европа България е на първо място по този показател.

Данните (графика в пълен размер) на университета "Джонс Хопкинс" за 22 март по наблюдавано съотношение на случаите на заразените с коронавируса и починалите от COVID-19 - известно още и като леталност.

По смъртност като брой починали в страната на 100 000 души, включващи всички хора, не само заразените с COVID-19, сме четвърти в света - след Чехия, Унгария и Италия, и съответно на същото място в ЕС.

(Графика в пълен размер)

Тези данни се потвърждават и от други статистики и измервания в последните няколко седмици.

Четвърто място заемаше България по този показател на 14-дневна база според последните данни за Европейското икономическо пространство и ЕИД, които се актуализират всеки четвъртък.

Според коментара на здравния министър Костадин Ангелов обаче стряскащи резултати, които се регистрирани от обработените от "Джонс Хоркинс" данни, са свързани с броя на правените в България тестове за установяване на заразата.

"Сравняваме България с държави, които имат много повече тестове. У нас тестовете са значително по-малко. Ако бяха пропорционални на тестовете на други държави, с които се сравняваме, нямаше да бъдем на това място по смъртност."

Това твърдение на Ангелов може донякъде да обясни мрачната статистика, свързана със съотношението на починали и заразени с коронавируса.

Но неговата логика не обяснява смъртността от COVID-19 спрямо населението на страната (на 100 000 или миилон души, според типа статистика), където броят позитивни тестове не играе никаква роля.

"Разбира се, имаме увеличаване на починалите от коронавирус в момента в страната, но аз съм доволен, че при тези данни, които имаме – хоспитализираните са повече от втората криза, в реанимациите са повече от втората криза - системата издържа", добави министърът.

По-късно през деня от Министерство на здравеопазването разпространиха следния уточняващ текст до медиите:

"Във връзка с разпространена днес, 23.03.2021 г., информация от една от националните медии, Министерството на здравеопазването прави следното уточнение:

Според изнесените по-рано данни от анализа на университета „Джонс Хопкинс“ България е на десето място по показателя - починали лица с потвърден COVID-19 на 100 000 души население. Преди страната ни се нареждат Сан Марино, Чехия, Белгия, Черна гора, Словения, Великобритания, Унгария, Босна и Херцеговина и Италия.

Страната ни се нарежда на 14-о място – с 4% смъртност при потвърдените случаи на COVID-19."

Данните за смъртността в отделните държави от началото на пандемията (графика в пълен размер). Източник Johns Hopkins 

Това, което от МЗ не поясняват е, че тези данни са обобщени, от началото на пандемията. По-горе представените статистики отразяват актуалната ситуация. 

 
Дори и според тези данни България е твърде напред в тази мрачна класация - 10-а позиция по починали на 100 хил. души от началото на пандемията. Справката показва, че с 4 на сто смъртност от заразените страната държи първото място в Европа по принцип.