Вече официално - България има не 265, а 266 общини, след като Министерският съвет прие днес решение Обзор да се отдели от Несебър. Това обаче се случи след драматичен референдум, на ръба на закона и с някои удари под кръста от страна на към онзи момент голямата община.

Новата община ще включва следните населени места: Обзор (като административен център) и селата Баня, Емона, Козница, Паницово, Приселци и Раковсково. Под нейната опека ще е и местността Кладери - или обявеният за екоплаж Иракли, земите около който са обект на инвестиционни намерения.

Сам по себе си случаят "Обзор" е интересен по няколко линии. Едната - че според юристи няма правно основание областният управител на Бургас Вълчо Чолаков да насрочи референдума и че не е спазено изискването на Закона за административно-териториалното устройство за наличие на население над 6000 души общо в населените места (при близо 2200 в случая). Втората - че от Община Несебър не само отхвърлиха предложението за свикване на референдум, но и когато такъв все пак бе насрочен, започнаха да заличават адресните регистрации на граждани на населените места, които ще гласуват, със спорни основания.

Обзор и шестте села обаче все пак гласуваха абсолютно показателно. Допитването се проведе на 28 февруари, избирателната активност беше рекордна - 75 на сто от имащите право на глас при нужна по закон 40%. Близо толкова бе и процентът (72) на гражданите, заявили желанието си за отделяне на Обзор от Несебър, като така бе спазено изискването повечето от половината гласове да са "да". Не бе съобщено за нарушения в самия изборен ден. Финалното решение бе на Министерския съвет, видно вече какво е то.

Заповедта на Чолаков

Макар искането на жителите на Обзор да се отделят от Несебър да датира от поне десетилетие, в казуса около референдума бе намесена и политика. Неофициално в ГЕРБ се говореше, че от партията се опитват да пробият модела, наложен от години в Несебър. Както е известно, кметът Николай Димитров бе задържан по обвинения за купуване на гласове на местния вот през 2019 г. и въпреки това, още от първия тур убедително спечели... четвърти мандат като кмет. Традиционно Димитров не се явява от името на т.нар. системни партии, в случая - бе издигнат пак от инициативен комитет. Той бе тихомълком пуснат от ареста в навечерието на новата 2020 г.

Така стигаме до двата отказа на общинския съвет в Несебър да допусне референдума. Областният управител Чолаков обаче издава заповед за свикване на допитването. Доц. Милена Стефанова, бивш ръководител на катедра "Публична администрация" към Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и нейни колеги юристи още тогава излязоха със становище, публикувано в Клуб Z: заповедта на Чолаков е незаконосъобразна, като в свой анализ посочиха, че тя е мотивирана с "недопустимо смесване" на две различни процедури за референдумите по два различни закона. Така или иначе тази заповед не бе обжалвана от прокуратурата и влезе в сила.

Вие не живеете тук

На място ситуацията също се оказа любопитна. Репортаж на бТВ в Обзор и селата от седмица преди вота показа редица жители, чиито адресни регистрации са били "служебно" заличени. Т.е. според Несебър те не са жители на общината, следователно нямат право да гласуват на референдума. От оплакалите се пред камерата на телевизията имаше хора с постоянни и настоящи адреси в Община Несебър, дори и кореняци такива, които са били заличени от списъците на гласоподавателите. Случайно или не, всички те заявиха, че подкрепят отделянето на Обзор.

Тогава от общината заявиха, че имали сигнали за пребиваването на сезонни работници с неактуализирани адресни регистрации и затова от края на ноември 2020 г. до средата на януари 2021 г. служители от районното управление в Несебър извършили неколкократни адресни проверки в различни населени места, в т.в. в Обзор. 

Отписаните като гласоподаватели обаче отричат да са били посещавани от служители на МВР.

Така или иначе вече е факт. Обзор вече е община. А Несебър не обжалва безапелационния резултат от референдума.