Ограниченията, включително тези за маловажни пътувания в ЕС, трябва да продължат засега.

Това се казва в изявление на членовете на Европейския съвет. То бе разпространено късно вчера, след първия ден от видеоконференцията помежду им.

Причината е, че епидемиологичната обстановка остава тревожна в светлината на заплахата от вариантите на COVID-19.

При запазването на ограниченията трябва да бъде взета предвид специфичната ситуация на общностите, обитаващи граничните райони. А безпрепятственото движение на стоки и услуги в единния европейски пазар трябва да остане гарантирано, включително чрез използването на зелените коридори.

Въпреки това обаче трябва да започне подготовка за общ подход при постепенното вдигане на ограниченията. Това ще бъде гаранция, че усилията са координирани, когато епидемиологичната обстановка позволи разхлабване на мерките.

Същевременно законодателната и техническата работа по въвеждането на оперативно съвместими и недискриминиращи цифрови ваксинационни удостоверения трябва да бъде смятана за спешен въпрос, заявяват още европейските ръководители.

А според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел лидерите са изразили готовност то да бъде готово в близките седмици.

„През следващите няколко седмици ще ускорим и увеличим продукцията и разпределението на ваксини в страните членки“, увери Мишел на пресконференция след заседанието.

Днешната среща е била доста трудна, защото само допреди няколко дни лидерите са се готвили тя да бъде физическа. Заради прииждащата нова вълна от COVID-19 тя пак бе трансформирана във видеоконференция. Но все пак ръководителите са се подготвили предварително по темите и затова Съветът е бил успешен, изтъкна Мишел.

В много страни от ЕС броят на заразяванията нараства, най-вече заради британския вариант, известен като В.1.1.7, посочи председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Тя обаче добави, че смъртността остава по-ниска спрямо разпространението на вируса.

„Така се вижда първият ефект от ваксинирането на хората над 80-годишна възраст“, изтъкна Фон деп Лайен.

Темата за ваксините е била обсъдена и с американския президент Джо Байдън, който участва във видеоконференцията по европейска покана.

„ЕС и САЩ са двата най-големи производителя на ваксини и ние се съгласихме, че имаме силен интерес да работим заедно, за да продължи да функционира глобалната верига за доставки и да се подготвим за следващите предизвикателства на пандемията и за пандемиите изобщо“, каза председателят на Комисията.

Тя бе категорична, че износът на ваксини от ЕС не трябва да застрашава европейските доставки:

„Искаме Европа да получи справедлив дял от ваксините. От януари към 33 държави са изнесени 77 милиона дози. Приканваме други да последват нашата откритост.“

Фон дер Лайен се похвали, че най-после имунизацията в ЕС трайно напредва. 4,1 на сто от пълнолетните европейци вече са ваксинирани с две дози. Това е могло да се случи много по-бързо, ако всички производители са си били изпълнили договорите.

Шефката на ЕК смята, че остава възможно постигането навреме на целта 70% от пълнолетните европейци да бъдат ваксинирани до края на септември.

По отношение на откритите в Италия складирани 29 милиона дози ваксини на „АстраЗенека“, председателят на ЕК поясни, че това са дози, предназначени за Съюза и за механизма COVAX. А съставките за производството на тези дози са получени от Южна Корея и Китай.

В изявлението на лидерите се казва също, че разпределението на допълнителните 10 милиона дози ваксина на „Пфайзер“ ще се определи отново съобразно броя на населението. То ще бъде обсъдено с посланиците на страните членки.