Може ли в България да започне производство на ваксини срещу COVID-19? Къде, кога и как би могло да се случи това?

Това са въпроси, които обществеността си задава от дни - след едно от поредните живи включвания на премиера Бойко Борисов във фейсбук страницата му. От казаното от него по време на обиколка на новостроящ се завод в Разград на фармацевтична компания миналата събота се разбра, че до три месеца ще имаме готови мощности за производство на ваксини срещу коронавируса, както и че „много държави ще си отдъхнат“.

И за да няма недоразбрали, от съобщение на Министерския съвет от същото това посещение подчертаха следното: „Премиерът посети производствената база на „Биовет“ АД, където ще има възможност да се произвеждат ваксини за хуманната медицина, включително срещу COVID-19, както и ваксини за ветеринарна употреба. За целта компанията е инвестира близо 120 милиона лева“.

Оказа се обаче, че недоразбрали има. Първият от които главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който на следващия ден заяви пред БНР, че не знае какво е имал предвид премиерът при посещението си в Разград.

Завесата малко повдигна здравният министър проф. Костадин Ангелов при участието си в Нова тв същата вечер. „На ниво ЕС върви една комуникация за създаване на така наречената програма HERA инкубатор. Идеята е да се обединят производствените мощности на всички страни, за да могат да произвеждат ваксини, регистрирани на територията на ЕС. Да, България ще участва. Ще подаде заявка за участие. Така че ще подадем своята заяка и се надяваме, че това ще се случи“, заяви той.

Без да споменава разградските мощности.

От миналата събота до днес обаче здравните власти у нас са повече от пестеливи откъм информация. Клуб Z отправи списък с въпроси към Министерството на здравеопазването още в понеделник. Отговорът пристигна днес (след двукратни напомняния), като той е повече от лаконичен и не изчерпва зададените въпроси. От него се разбира само, че:

„Комисията ще анализира всички потенциални производствени мощности за производство на ваксини на територията на Европейския съюз, с цел ускоряване на производството, както на вече разрешените за употреба ваксини, така и на тези, за които се извършва оценка от Европейската агенция по лекарствата и се очаква решение на ЕК“.

Описват се и целите на инкубатора HERA: „ЕК да насочи усилия в няколко основни направления - бързо идентифициране на мутации; бързо адаптиране на ваксини; създаване на европейска мрежа от клинични изпитвания; бърза процедура за регулаторно одобрение на адаптирани към мутациите ваксини и нови мощности или такива с променено производствено предназначение; увеличаване на производството на съществуващи, адаптирани или нови ваксини за COVID-19“.

Няма нито една конкретна дума за България, още по-малко Разград, за заявката на Бойко Борисов, за механизма на кандидатстване, за евентуалните преговори между частната българска компания, производителите на ваксини, Европейската комисия, участието на българското правителство или друго.

Единственото на практика известно до момента е, че изпълнителният директор на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов е натоварен със задачата по българската „кандидатура“. 

Самият Кирилов бе гост в сутрешния блок на бТВ днес, като бе попитан за мистериозното производство. Така научихме, че още миналата година ЕК е изискала от страните членки да предоставят инфоормация за производствения капацитет на своите територии (а не в бъдеще време, както казва здравният министър, че България „ще подаде заявка за участие“). И именно в рамките на HERA ще бъде проучен капацитетът във всяка държава.

„В тази връзка България в рамките на нейните възможности, разбира се, трябва да индикира желание и ние сме го направили и се надяваме, че в следващите седмици, когато текат активните дискусии по тази тема, вече ще може да бъде взето решение.

В случая се касае за договор с чужда компания, българската ваксина е на много ранен етап. Но се надяваме, че в България ще могат да бъдат произвеждани.

Ние лично не преговаряме, но ЕК като модератор ще анализира всички възможности. Така че, индикирайки възможност и готовност, ще можем да участваме“, заяви Кирилов.

С други думи България е заявила наличие на възможности и готовност, но дали, как и кога може изобщо да започне производство на ваксини срещу COVID-19, в Разград или другаде в страната; на коя фирма ще са тези ваксини и пр., по какъв механизъм ще става това, е както се казва - Божа работа. Още повече че по правило дори и да имаме напълно готови мощности, те тепърва трябва да бъдат инспектирани и тествани, за да получат „зелена светлина“ от Европейската агенция по лекарствата.