Страничните реакции от трите одобрени ваксини в Европейския съюз - на Moderna, Pfizer и AstraZeneca - са малко и основно с умерена до средна интензивност. Това обявиха от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) и Европейския център за контрол на болестите на публично обсъждане по процесите по одобряване и мониторинг на безопастостта на ваксините вчера.

В редки случаи се наблюдават тежки алергични реакции (анафилаксия) - при 1 на 100 000 души. А честотата на тромбоемболитичните събития, които доведоха до временното спиране на AstraZeneca в България и други европейски страни, е още по-рядко - 30 на 10 000 000 ваксинирани.

При 42 млн. дози на Pfizer/BioNTech са докладвани 94 303 случаи на странични ефекти. Това са едва 0,22% странични ефекти от всички поставени дози.

При 2.6 млн. дози Moderna  – 4550. Това са едва 0,17% странични ефекти от всички поставени дози.

При 9.2 млн. дози на AstraZeneca/Oxford случаите са 28 042. Това са едва 0,3% странични ефекти от всички поставени дози.

Констатацията на специалистите е, че до момента всички одобрени ваксини имат положително съотношение на ползите и рисковете - тоест всякаква потенциална опасност от ваксината е много по-малка от опасността от COVID-19.

От ЕАЛ продължават да следят внимателно и ежедневно данните за тромбоемболитични събития, включително и на ваксини, които са кандидатствали за одобрение в ЕС, като Спутник V, Novavax и Curevac. Сред тях, разбира се, ще бъде включена и вече одобрената ваксина на Johnson & Johnson.

От Европейската агенция по лекарствата констатираха още, че в голяма степен разликите в данните за ефикасността на различните ваксини идва от различните методи на клиничните проучвания. В допълнение от голяма важност е не само защитата срещу инфекция въобще, а и защитата срещу тежко минаване на болестта или смърт. Важно е обаче да продължава да се наблюдава ефикасността на ваксините срещу новите варианти на вируса SARS-CoV-2. 

Пред медицинската общност и регулаторите има ключови въпроси, които все още са без отговор, но за които текат изследвания.

Дали са нужни две дози на хора, преминали COVID-19?

Какви да са интервалите между тях?

Възможно ли е да се смесват различни ваксини?

Как могат да се ваксинират имунокомпрометираните пациенти?

Ще могат ли децата да се ваксинират?

От българската организация "Наука в кризата" (Science in the crisis) преведоха ключови инфографики за процеса на наблюдение и регулиране на реакциите към ваксините и тестване на безопасността им.