Изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев и съдружникът му Борис Борисов са признати за невинни и на втора инстанция - Апелативен съд-София. Прокуратурата ги обвиняваше в данъчни престъпления заради поредица от т. нар. блокови сделки, сключени извън регулирания борсов пазар.

Решението на съда идва малко повече от месец, след като на 16 февруари стана ясно, че и САС или ще потвърди оправдателната присъда или - максимум ще върне делото на градския съд. 

Решението от днес потвърждава оправдателната присъда на Софийския градски съд, която бе произнесена на 8 февруари 2019 г. 

Иначе делото срещу Донев и Борисов влезе в съда след един фалстарт през 2015 г., а прокуратурата ги разследваше от 2012 г.  - тогава Огнян Донев бе съсобстеник в медийната група, издаваща "Труд" и "24 часа". Самите инкриминирани сделки с акции на "Софарма" пък са от 2006 г. и 2008 г.

"За да постанови присъдата си първостепенният съд е провел надлежно съдебно следствие, като е изяснил обективната истина в пълнота, макар и чрез събиране и на ненужни и встрани от предмета на делото доказателства", признава днес апелативният съд.

Клуб Z припомня, че тогава около оправдателната присъда съдийката - председател на състава,  бе обект на класическа "кафява" канонада в съответните "медии", които пишат единомислено и единодушно с прокуратурата.

Апелативните съдии изреждат множество факти, данъчни ревизии, наредби на финансовото министерство, както и тройна финансово-счетоводна експертиза, която бе назначена от  втората инстанция. 

"В резултат на извършената служебна проверка и в съответствие с изложените по-горе съображения, контролната съдебна инстанция не констатира допуснати нарушения на материалния или процесуалния закон, които да са основание за отмяна или изменение на постановената присъда.

Предвид горното Софийски апелативен съд

Р Е Ш И:

ПОТВЪРЖДАВА присъда № ........ на Софийски градски съд, Наказателно отделение, 1 състав по НОХД № 3039/2015год.

Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС в 15-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му", пишат апелативните съдии.

Съдията докладчик Карамфила Тодорова е подписала особено мнение.