6,7 млн. българи в страната и чужбина имат право на гласуват за новото 45-о българско Народно събрание. Изборният ден започна в 7 ч. и ще продължи до 20 ч. 23 парти ии 8 коалиции участват във вота, като са излъчили общо 6996 кандидати за депутати в 31 избирателни района в страната.

За първи път на изборите днес опция за гласуване с машина има във всички секции с над 299 избиратели по списък. Всеки избирател има право на избор дали да подаде бюлетина на хартия или чрез устройствата. Няма промяна в начина на аналогово гласуване.

Парламентарните избори днес се провеждат при засилени противоепидемични мерки заради разпространението на COVID-19. Задължително е носенето на предпазни маски от всички - и от членовете на секционните избирателни комисии, и от избирателите. Помещенията за вот периодично се дезинфекцират и проветряват, гласоподавателите трябва да спазват дистанция от поне 1,5 м.

Как се подава валидна бюлетина

Хартиените бюлетини са дълги 60 см. Освен 30-те партии и коалиции и по един независим кандидат в 24 МИР в София и в Благоевград, в тях има и поле "не подкрепям никого". Това е така, защото по закон в България упражняването на вот е задължително, макар за неизпълнението на това задължение да няма санкции (Конституционният съд ги отмени преди време - б.р.)

В лявата част на изборния документ са изброени партиите, като пред имената им има квадратче с номера на партията или коалицията, изтеглен чрез жребий в ЦИК. Именно в квадратчено избирателят трябва да сложи знак "Х" или "V", изписан със синя химикалка, за да гласува. Отдясно на бюлетината има кръгчета с номера от 101 нагоре. В различните избирателни райони броят на кръгчетата е различен - защото и дължината на кандидатските листи е различна по места. Това е мястото, където избирателят по желание трябва да отбележи, ако иска да гласува с преференция за конкретен кандидат за депутат от вече избраната от него партия или коалиция. Имената на претендентите от всички партии следва да бъдат видими във секцията.

Припомняме, че ако на бюлетината е отбелязан вот само в кръгче, но не и в квадраче - тоест за партия и коалиция, това прави гласът недействителен. Вотът няма да бъде отчетен и ако по бюлетината има изписани знаци, различни от  "Х" или "V" в едно квадратче или едно кръгче, както и ако е попълнена в различна от синя химикалка.

Бюлетините - както всеки път - имат място за поставяне на два печата от секционната избирателна комисия - при подаването им на избирателя и след като той отбележи вота си в тъмната стаичка. Липсата на два печата също прави гласа недействителен. Преди пускане на бюлетината в урната се откъсва и малък отрязък от нея и се пуска в отделна кутия. Ако това не е направено - бюлетината отново ще бъде отчетена като недействителна при преброяването на гласовете.

Бюлетините на територията на страната са вляво - с област за преференциален вот. В чужбида образецът е само списък с партии и коалиции, подредени според номерата, изтеглени при огранизирания от ЦИК жребий. Зад граница се гласува само за политическа сила, няма преференциален вот. 

В общо 9390 секции има машина за гласуване. Достъпът до устройствата при заявено желание за гласуване с такова ще става със специална карта с чип. Когато избирател тръгне да гласува, той получава такава карта, а когато машината я прочете - се появява електронна бюлетина. Тя изглежда като хартиената, но е на екран. След клик върху квадрата с номера на избраната партия или коалиция, се появява и опция за преференциално гласуване в кръгче. На екрана обаче при натискане на номер в кръгче ще се появява и името на съответния кандидат-депутат под посочения номер в листата на вече посочената политическа формация. 

След като избирателят гласува, машината пуска разписка, която се сгъва и пуска в непрозрачна отделна урна.

Машини няма в местата за гласуване зад граница. 

Един от големите въпроси на изборния ден е дали, как и колко хора в изолация или под карантина заради вируса ще успеят да упражнят вота си. За заявилите вот с подвижна урна до 31 март тази опция е подсигурена. Всички заболели и карантинирани от 31 март до днес практически са лишени от правото си на гласуване, освен ако не отидат до урните, нарушавайки противоепидемичните мерки, което може да доведе в най-добрия случай до солена глоба. 

Изборният ден може да бъде удължен след 20 ч., ако пред секциите има опашки от граждани. В тези случаи от секционната комисия събират личните документи и вотът продължава, докато хората, пристигнали на място до 20 ч. подадат бюлетини. 

Първите прогнозни резултати ще бъдат от паралелно преброяване - на партии и социологически агенции, регистрирани за провеждане на екзит пол в изборния ден.