Превес на опозиционния вот в новия парламент, ГЕРБ е първа политическа сила, но не и победител, вероятност за нови избори наесен. Около тези изводи се събраха първите коментари на социолози и политолози часове след първите изборни резултати.

Пред бТВ социологът Живко Георгиев посочи, че на 4 април сме видели силен протестен вот и с размяна на местата от предварителните прогнози между БСП и “Има такъв народ“.

Той определи като изненада резултатите на партията на Слави Трифонов, получила много гласове и от чужбина и влязла на политическия терен директно на второ място.

Според него "Демократична България" ще изпревари ДПС заради гласовете от чужбина, които все още не са преброени. И ДБ да е четвърта политическа сила.

Той коментира и първата публична изява на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Премиерът седна директно на масата на преговорите и сложи на нея офертата за експертно правителство, което трябва да носи отговорност за извеждане на България от здравната криза и усвояване на тези допълнителни помощи от Европа“, каза Живко Георгиев.

Нова политическа картина в страната видя социологът Кънчо Стойчев. По думите му доминира опозиционният вот. Съотношението от лятото 2:1 в полза на опозиционно настроените български избиратели е останало и се е проявило на изборите, каза той пред БНР. И допусна, че вероятността да се стигне до нови избори е значителна.

“Новите избори са неизбежни. Въпросът е дали ще бъдат през служебен кабинет преди президентските избори, или след президентските избори“, коментира той.

Според него предложението на Борисов за експертно правителство до декември е напълно разумно, но вероятността то да бъде реализирано е много ниска.

Той смята, че Слави Трифонов не би подкрепил ГЕРБ и да “вземе такъв завой“, защото избирателите му са го изпратили за друго в парламента и той има по-дългосрочна стратегия.

В студиото на бТВ политическите анализатори Петър Чолаков и Стефан Георгиев обърнаха внимание на сложните за прогнозиране избори и предстоящите предговори между участниците в новия парламент.

Политологът Петър Чолаков разви три възможни сценария: предсрочни парламентарни избори и експертно правителство на президента Радев; правителство, което да бъде формирано с мандат на някоя от тези партии, които до момента са били опозиционни, включително и мандат, реализиран от “Има такъв народ“; правителство на националното спасение, както предлага лидерът на ГЕРБ.

“За да се случи това нещо обаче, политическите партии, които ще конструират едно такова управление, трябва да се откажат от някои от принципите, които заявиха“, каза Чолаков.

Един от парадоксите на тези избори е, че формално ГЕРБ печелят, но всъщност са губещите, на мнение е социологът Стефан Георгиев.

“Общо взето това е вот срещу статуквото. Друг е въпросът вече, че сегашната очертаваща се конфигурация в следващото Народно събрание най-вероятно ще ни доведе до една мъртва хватка с много сложни възможности за съставянето на устойчив кабинет дългосрочно“, каза Георгиев пред бТВ.

Той заяви, че тези избори са били много сложни за прогнозиране на първо място заради активността.

"В контекста на пандемия различните допитвания даваха различни маржове и различни отклонения“, добави социологът.