Една трета от преболедувалите COVID-19 развиват неврологични или психиатрични заболявания по-късно, показва изследване, цитирано днес от Си Ен Ен.

Такива диагнози са получили 34% от пациентите, оцелели от болестта, шест месеца след заразяването си е установило изследването, публикувано в сп. „Лансет сайкиътри“.

В самото начало на публикацията авторите казват:

„Неврологични и психиатрични усложнения от COVID-19 са докладвани, но са необходими повече данни, за да се оценят адекватно ефектите на COVID-19 върху мозъчното здраве“. 

Най-честата диагноза е била тревожност (при 17% от пациентите), докато други 14% са страдали от нервни неразположения.

„Този процент се увеличава прогресивно с нарастването на тежестта на заболяването COVID-19. Ако разгледаме пациентите, които са били хоспитализирани, този процент се увеличава до 39%“, казва Максим Таке, психиатър от Оксфордския университет и съавтор на изследването, цитиран от Си Ен Ен.

„Нашите резултати показват, че мозъчните заболявания и психиатричните разстройства са по-чести след COVID-19, отколкото след грип или други респираторни инфекции дори когато пациентите са съпоставени с други рискови фактори. Сега трябва да видим какво се случва след шест месеца“, добавя той.

Това е най-голямото проучване от този вид и включва електронните здравни досиета на повече от 236 000 пациенти с COVID-19, най-вече в САЩ, отбелязва Си Ен Ен.

Изследователите сравняват своите данни с тези на хора, които са преболедували други инфекции на дихателните пътища през същия период от време.

Те отбелязват, че тези с COVID-19 имат 44% повишен риск от неврологични и психиатрични заболявания в сравнение с хората, възстановяващи се от грип. И те са били с 16% по-склонни да изпитат тези ефекти в сравнение с хората с други инфекции на дихателните пътища.

Един на 50 пациенти с COVID-19 е имал исхемичен инсулт, т.е. кръвен съсирек в мозъка.

Въпреки това COVID-19 не е задължително да увеличи риска за пълния спектър от неврологични заболявания.

„Две важни отрицателни констатации са свързани с паркинсонизма и синдрома на Гилен-Баре“, каза Таке. „И за двете неврологични състояния знаем, че понякога са свързани с вирусна инфекция. Не открихме обаче, че те са по-чести след  COVID-19 и след другите инфекции на дихателните пътища, които разгледахме.“