ЕС няма да се възползва от възможността да поръча още 300 милиона дози от ваксините срещу COVID-19 на „АстраЗенека“ и „Джонсън и Джонсън“, съобщи пред Ройтерс висш представител на Съюза.

Решението е поредният знак, че Брюксел се опитва да се дистанцира от „АстраЗенека“, отбелязва агенцията. Това се случва на фона на покачващото се напрежение в отношенията с компанията. Британско-шведският фармацевтичен гигант оряза доставките  си за ЕС поради проблеми с производството.

Това е и поредното доказателство, че Съюзът пренебрегва ваксините, свързани с много редки, но потенциално фатални странични ефекти, и е убеден, че други доставчици като „Пфайзер“/„Бионтех“ ще осигурят достатъчно дози за ваксинирането до края на лятото на поне 70 на сто от възрастното население на Общността.

ЕС в момента преговаря за закупуването на допълнителни дози от германо-американския производител. Така Съюзът залага все повече на технологиите с информационна РНК (иРНК), които компанията използва в своите препарати. Докато „АстраЗенека“ и „Джонсън и Джонсън“ залагат на варусните векторни технологии.

ЕС има подписан договор за общо 400 милиона дози от вакситата „Янсен“ на „Джонсън и Джонсън“. От тях досега са поръчани само 200 милиона.

Също за 400 милиона бройки е контрактът с „АстраЗенека“. Досега са закупени само 300 милиона от препарата, преименуван неотдавна на „Ваксзеврия“.

„Няма нужда от използване на възможността да допълнителни дози“, заявява пред Ройтерс висшият представител на ЕС, който пряко участва в преговорите с производителите.

Правителствата на страните членки са подложени на натиск да ускорят ваксинационните програми срещу коронавируса. Те изостават от Великобритания и САЩ поради закъснения с доставките и опасения за сигурността. Целта е да бъде обуздана третата вълна от COVID-19 на Стария континент.

Срокът за заявка на допълнителни 100 милиона дози ваксина от "АстраЗенека" изтече и Европейската комисия не го използва, съобщи по-късно говорител на ЕК.

Той поясни, че до края на март компанията е трябвало да достави на ЕС 300 милиона дози, с възможност за поръчка на допълнителни 100 млн. До края на март обаче са доставени едва 30 милиона. До юли договорът предвижда осигуряване на още 180 милиона дози, но от дружеството са предупредили, че няма да могат да доставят повече от 70 милиона.

Говорителят допълни, че всички усилия на ЕК сега са насочени към получаването на платените първи 300 милиона дози.

Същевременно "Политико" съобщи, че Европейската комисия е готова да съди „АстраЗенека“. Изданието цитира дипломати от ЕС.

Въпросът бил повдигнат вчера, на редовното седмично заседание на постоянните представители на страните членки. Повечето посланици заявили, че ще подкрепят дело срещу компанията заради оплаквания, че тя масово не е изпълнила обещанията си за доставки на ваксина срещу COVID-19 в Съюза.

Целта на делото е „АстраЗенека“ да бъде задължена да достави дозите, заложени в договорите ѝ с ЕС, споделил един от дипломатите.

Други двама дипломати заявили, че е поставен срок, изтичащ тази седмица. В него страните членки на ЕС трябва да дадат писмено съгласие за започване на юридическа процедура.

Имало е среща между представители на производителя и на ЕК по предприетата помирителна процедура, но откритите въпроси не са решени. Засега ЕК не е решила да предаде "АстраЗенека" на съд за неизпълнение на договора, уточни говорителят.

Комисията обсъжда с държавите от ЕС следващите стъпки. Ако има дело, то ще бъде заведено от ЕК, а страните членки могат да подкрепят иска,.