„Зелените коридори“ отварят между 30 април и 9 май, за да обхванат желаещите да се ваксинират през периода на празничните дни. Решение как ще се действа с ваксината на „Янсен“, чиито първи доставки продължават да стоят на склад, все още не е взето - очаква се становище да има в понеделник.

Това стана ясно след днешното заседание на Националния ваксинационен щаб.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че т.нар. зелени коридори се пускат в период, в който се предполага, че личните лекари ще почиват или ще имунизират по-малко. Той обеща, че ще има предварителна информация в кои лечебни заведения и кога ще има такива коридори. Ще са налични иРНК ваксини, и продуктът на „АстраЗенека“ .

Целта за 50 хил. имунизирани дневно сме си поставили да постигнем след празниците, уточни още Кунчев.

Горещо препоръчваме човек да си направи второта ваксинация там, където е направил и първата. Но системата позволява да се направи и другаде Общопаркиткуващите лекари вече могат да направят имунизация на здравно неосигурено лице или лице, което е получило първата си доза другаде, добави той.

По-рано на брифинга зам.-шефът на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов съобщи, че ще има електронна платформа, през която личните лекари да заявяват нужсите си от ваксини. Досега джипитата трябваше да чакат на дълги опашки пред РЗИ като получаваха ограничено количество дози.

Как ще се действа с ваксината на „Янсен“ (фармацевтичното поделение на „Джонсън и Джонсън“) все още не е уточнено. Изчаква се и становището на американския регулатор по лекарствата след няколкото случая на тромбози в САЩ.

Вече Европейската агенция по лекарствата се произнесе, че е възможно да има връзка, но подчерта, че ползата от прилагането на препарата е по-голяма от евентуалните странични реакции.

Кунчев добави, че България изчаква и защото се надява да има обща европейска позиция за тази ваксина - нещо, което не се осъществи с продукта на „АстраЗенека“.

„Иска ни се да не се получава това, което стана с „АстраЗенека“, каза той.

Вариантите за употребата на ваксината на „Янсен“ са два - или да няма ограничения, или да има препоръка да се ограничи при жени под 60 г., които са с рискови фактори като затлъстяване, контрацепция, тютюнопушене, анамнеза за тромбози и т.н. Препаратът е първата одобрена в ЕС еднодоза ваксина срещу COVID-19.

Преди дни Националният ваксинационен щаб реши да даде възможност за избор при поставянето на втора доза от ваксината на „АстраЗенека“ - или със същия препарат, или с този на „Пфайзер“. Ограничения има при жени с рискови фактори под 60 г.

Все пак здравните власти подчертаха, че няма никакви данни от клинични изпитания какво е действието при комбиниране на ваксини и препоръчаха при липса на риск от тромбози да се завърши имунизацията с „АстраЗенека“.