Не се обмисля изтегляне на ваксината на „АстраЗенека“.

Това съобщи по БНТ в сряда сутрин директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„За да бъде изтеглена една ваксина, трябва да има данни, които да показват проблем с ефикасността, безопасността и качеството, тъй като това е централизирано разрешен продукт, т.е. ЕМА го оценява и издава разрешението, това е в нейните правомощия. Разбира се, на локално ниво, ако има проблеми, това може да се случи. Но на този етап данните показват, че съотношението полза - риск е положително, ваксината може да се прилага и съответно тя се прилага“, обясни Кирилов.

По думите му, няма сигурност, че ваксините, които в момента се произвеждат, след една година ще бъдат ефективни, срокът им на годност е много по-кратък. Затова ЕК обмисля вариантите за дарение и продажба. И ако има интерес в държави извън ЕС, може да бъде използвана тази възможност.

Кирилов посъветва хората, ваксинирани с „АстраЗенека“, да изчакат 84 дни и след това да обмислят поставянето на втора доза. При лица, при които не са настъпили сериозни нежелани лекарствени реакции след поставянето на първата доза, и не попадат в рисковата група, е препоръчително да се постави втората доза от съответната векторна ваксина, повтори той указанията, огласени в понеделник от здравния министър.

„Такива редки нежелани лекарствени реакции, свързани с тромбоза, същевременно с тромбоцитопения и в някои от случаите - кървене, не са съобщавани в България. В Европа се анализират постоянно данните. Тъй като към момента няма категоричност във връзката на тези много редки нежелани лекарствени реакции с приложенията на ваксините, засега ЕМА намира възможна връзка, затова проучванията трябва да продължат“, каза още Кирилов.

В България най-много дози са сложени от ваксината на „Пфайзер“/„Бионтех“. В последните седмици се е повишил делът на РНК ваксините, това, което се очаква в следващите седмици, е значително количество от „Пфайзер“/„Бионтех“.

„Следващата седмица доставката ще бъде от около 140 000 дози, през май по 270 000 дози ще идват всяка седмица, а през юни по 410 000. От ваксината на „Модерна“ доставките също ще бъдат всяка седмица. До края на месец юни се очакват около половин милион дози от ваксината на „Янсен“, от „Пфайзер“ са 3,5 милиона, от „Модерна“ - около 420 000, от оксфордската ваксина - около милион. Около 5,5 милиона до края на юни“, изчисли директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Той повтори за ваксината на „Янсен“ това, което е добре известно. От прилагането ѝ в САЩ засега са известни 8 случая на нежелани реакции, като един от тях е настъпил по време на клиничните изпитвания, а 7 - са след издаването на разрешението за употреба. Те са регистрирани при близо 7 милиона сложени дози, т.е. честотата е много ниска.

В България първите дози от „Янсен“ бяха доставени на 15 април, но във вторник главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев уточни, че все още са на склад и се изчаква.

По повод векторните ваксини Кунчев отбеляза, че „шансът да получите тромбоза след „АстраЗенека“ е 100 пъти по-малък, отколкото да получите тромбоза след заразяване с коронавируса. Това, разбира се, не прави по-приемлив факта, че трима или четирима на 1 милион могат да развият такава тромбоза, ако спадат към рисковата група - жени под 60 години, наднормено тегло, приемащи контрацептивни препарати, пушачи и т.н. или с някакъв тромботичен инцидент в миналото си“.

Той даде и пример как на година се случват токови удари, сигурно повече от тромбозите, но на никого не хрумва да спре електричеството.

Необходимото за България покритие ще може да бъде постигнато само с „Пфайзер“, надява се Кунчев, но отбеляза, че не е добре, че не можем да разчитаме и на другите ваксини.

В понеделник здравните власти решиха, че който иска и няма сериозни странични ефекти (не става дума за обичайните реакции, описани от производителя - температура, треска и т.н., които се наблюдават при всички ваксини - бел. ред.), може да си сложи и втора доза от „АстраЗенека“. Даже е препоръчително. Изключението е жени под 60 г. с риск от тромбози или анамнеза за развиване на тромбоцитопения. Който не иска да си слага втора доза от „АстраЗенека“, може да избере иРНК ваксина, но трябва да изчака определен период от време. Изследвания за комбинираното действие на две основани на различен принцип ваксини обаче липсват, казаха здравните власти.