Защо България е на 112-о място по медийна свобода - по този въпрос вечно има спорове, че не е реалистично да сме в една група с африкански държави, в които стрелят по журналисти на улицата. 

Всъщност има ли значение дали сме на 112-о или 99-о място? И в двата случая такова място говори, че ситуацията с медиите в България е зле. А когато няма медии, няма реална политика, няма демокрация, няма нормална държава. Тоест това място не е зле за журналистите, зле е за всички.

Всъщност класацията е за медийна свобода, тоест за средата, в която се правят новини, и оценка възможно ли е въобще да се правят новини в нея. Това е класация за цялото общество, тя не оценява журналистите. Много важно, ако журналистите имат важни информации и познават целия контекст на събитията, ако няма къде да го публикуват. 

Факт е, че има точно едно радио, три сайта и един вестник, които днес правят реални новини в България, и трите са с незначителна аудитория като процент от населението. Моите уважения към БНР, където колегите, макар и в бюджетната хватка на властта, винаги се бунтуват, винаги успяват и в повечето случаи правят тази журналистика, която са се учили да правят, а не си измислят. 

В България може и да не стрелят по журналистите на улицата, но журналистиката бива убивана ежедневно.

В България държавата произвежда фейкнюз, финансира фалшиви новини и поддържа десетки сайтове, телевизии и отделни свои рупори, предрешени като журналисти и пиари, за да бълват още фалшиви новини. Хората в България де факто нямат достъп до информация. Мнението им за политиката, за света, за ставащото в България се оформя от лъжи. 

Пресни примери от последните дни колкото щеш. Сайтът „Гласове“ пуска фейк, че депутатите са си увеличили заплатите на 10 000 лева по инциатива на ДБ.  Всъщност от ДБ въведоха горен праг за каквито и да е увеличения, тъй като се оказва - досега депутатите са можели да вземат, колкото успеят да си изкарат, без никаква горна граница.

Или партията на Слави се била отметнала от мажоритарния вот. Всъщност правната комисия в парламента обяснява много напоително защо предложението на ГЕРБ за мажоритарен вот е абсолютно нефелно юридически, нарушава елементарната логика, конституцията и още куп закони и няма как да се осъществи, нужна е много повече работа по този въпрос. Второто обаче липсваше по телевизиите. 

Или трети фейк – Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ искал да е премиер, макар че той не е казвал такова нещо. Изобщо срещу него има много солидна атака, откакто разбърка картите на старите партии. 

И трите нови партии в парламента са подложени на страхотна атака от всички обслужващи сайтове, вестници и телевизии и се бълват такива количества лъжи срещу тях, че просто няма как да наваксат с опроверженията. Същото се случва с всеки, който се опита да каже истината. Примери имаме безкрай.

Ето това е медийната среда в България, това определя живота на хората в България, по този начин ги манипулират да вземат решенията си и да избират все едно и също, което доказано ги държи на дъното на всякакви класации освен в тази за смъртност. Там сме отличници. Та затова 112-о място си е на място, 99-о също би било, 135-о също...

Номерът е без значение, все е дъно.