Правната комисия разгледа на първо четене промени в закона за съдебната власт и НПК, внесени от "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Основният дебат бе по темата за премахването на специализираните съдилища и прокуратури. Най-яростно тяхното съществуване бе защитено от ГЕРБ. От ДПС бяха по-умерени, докато от БСП заявиха, че подкрепят закриването на специализираните органи.

Това бе един от редките случаи, в които БСП не гласува заедно с ГЕРБ и ДПС - т.нар. коалиция Гешев - по теми, свързани със съдебната система.

"Това е всичко друго, но не и съдебна реформа. До създаването на тези органи България не постигаше никакви резултати в борбата с корупцията и организираната пресъпност. Твърди се, че тези съдилища имат извънреден характер. Те обаче прилагат същите закони и се назначават при същите правила. Всички дела ще почнат отначало. Рискувте всичко постигнато до този етап да се върне отначало, ще се създаде хаос в съдебната система", заяви Дани Каназирева (ГЕРБ).

Според нея говоренето на вносителите е манипулативно.

"Христо Иванов беше министър, не сте от най-новите. Спрете от тези манипулации. Вашите промени са изцяло лобистки. Реанло искате над 300 дела за тежки песътпления да започнат наново. Чии интереси всъщност защитавате", заяви още Каназирева.

Правосъдният министър в оставка Десислава Ахладова заяви, че вносителите не са искали становище от нейното ведомство. Тя изтъкна, че благодарение на специализираните съдилища България е постигнала напредък по механизма за сътрудничество и проверка и това е отчетено от ЕК. Ахладова повтори за пореден път тезата на ГЕРБ, че наблюдението на ЕК над съдебната ни система вече е отпаднало.

"Да, наистина предстои да видим тези солидни резултати, това не става за година-две", каза Ахладова.

Хамид Хамид (ДПС) бе по-умерен като обясни, че всички тези теми изискват задълбочен дебат и не е сигурно, че настоящият парламент ще има достатъчно време за това. Той заяви, че ДПС по тази причина няма да подкрепи промените, но е готово за следващи дебати.

"Да не го претупваме на тъмно. Само за това ще гласуваме против, не го приемайте като против по същество", каза още Хамид.

"Очевидна е коалицията на статуквото в правната комисия. Всеки опит да се постави под въпрос специализираното правосъдие се сблъсква със стената на формациите на статуквото. Не четете селективно докладите (на ЕК - б.р.)".

Това пък отвърна Атанас Славов ("Демократична България"). Той изтъкна,че според ЕК липсват последователни резултати по дела за корупция по високите етажи на властта.

И допълни:

"Създадоха са бухалки в ръцете на лобитата около властта. Само и само български граждани, които дръзват да имат различно политическо мнение или са бизнес конкуренти на кръговете около властта, да бъдат удряни. Ние сме лобисти на правото, правовата държава, възстановяването на правовия ред. Да видим осъдителните дела в Страсбург, тези данни също са показатлени какви специализирани органи са създадени. Ако това е стандарат в ГЕРБ, това решитлено трябва да се промени. Очевидна е омертата на управлващите да не се бори корупцията по висоите етажи на властта".

Николай Хаджигенов ("Изправи се! Мутри вън"!) заяви, че специализираните съдилища изпълняват не само политически поръчки, но и икономически.

"Нарушени са правата на хиляди български граждани. Ефективността е нула. Тези органи са инстурментът за тормоз. Мерките за неотклонение са превърнати във вид нотариална заверка върху щенията на главния прокурор. Хора, които са държани по над година по мерки - това няма нищо общо с правосъдието. Да ми посочите един осъден за корупция? Не можете. Тормоз, инквизиция, спрямо всички", заяви Хаджигенов. 

Той посочи, че като адвокат има десетки дела в специализираните съдилища.

"Никой не предлага делата да бъдат прекратени, а да бъдат разгледани от безпристрастен съд. Именно прокуратурата прекрати 1 млн. преписки поради давност. Адвокатите искаме правосъдие, не бухалка в ръцете на главния прокурор. Да, ние лобираме полза на правото, правосъдието, закона. Искаме да вземем правото от ръцете на главния прокурор, защото това не е правосъдие. Малцина практикуващи адвокати, предимно пеналисти, се грижим за върховенсто на закона и липсата на правосъдие у нас", каза Хаджигенов.

Крум Зарков (БСП) заяви, че партията ще подкрепи закриването на съдилищата.

"Съд, който трбваше да съди властта, се превърна в съд на самата власт. Партньорите на България в ЕС нямат доверие на правосъдната система. Със същите аргументи. Имат очи и уши, виждат какво се случва. Виждат как някои ги карат като мечка, за други са слепи, което всички български граждани виждат", каза Зарков. 

Той обаче изтъкна, че промените трябва да се правят спокойно и професионално и да не се допуска делата да започват от начало.

Промените внесени от "Изправи се! Мутри вън!, с които се дава възможност на магистрати да се кандидатират от политически партии и с които отпада фигурата на т.нар вечен обвиняем, не бяха подкрепени от правната комисия. Бяха приети все пак тези на ДБ.