България остава на второ място по смъртност в Европейския съюз и Европейското икономическа пространство. За поредна седмица. Но здравният министър в оставка Костадин Ангелов обяви на редовния брифинг за разпространението на коронавирусната епидемия в страната, че сме постигнали изключително много.

„Не трябва да бъдем толкова скромни. Постигнахме изключително много, сравнени с други държави. Връщаме си все повече свободата и нормалния живот“, каза без следи от скромност Ангелов.

България с 332 на 100 хил. души е на 18-о място по заболеваемост на 14-дневна база в ЕС и Европейското икономическо пространство. В Швеция има три пъти по-голяма заболеваемост, в други европейски страни е четири пъти по-голяма от тази в България, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

И ако броят на заразените пада чувствително, това не се случва със смъртността. С 21 на 100 хил. страната остана на второ място в ЕС след Унгария и на трето на Балканите. Тази тревожна позиция се запазва поредна седмица. 

Ангелов предпочете добре известните обяснения за по принцип болната българска нация, по принцип високата смъртност още преди пандемията, както и за по принцип много лошата здравна култура на българите.

„Никой не усети как мина третата вълна, единствено близките на загиналите...“

На въпрос как константно високата смъртност се връзва с твърденията за успехите в пандемията здравният министър повтори:

„Да, аз считам, че България управлява кризата изключително добре. България се справи сама, не сме искали помощ от нито една европейска държава, не сме искали да пращаме болни в съседни държави, няма проблем с болничните легла, при най-нисък индекс на мерките постигнахме това, което мнозина не успяха да постигнат. Всички, които имаха нужда от медикаменти, ги получиха, Всички, които имаха нужда от кислород, го получиха...“

И за да подкрепи още повече тезата си за големите успехи в пандемията, завърши:

„Никой не усети как мина третата вълна, единствено близките на загиналите знаят какво е болката. И ние като лекари помним тези, които са загинали.“

Спад на заразените и на хоспитализираните

Десет от областите в страната вече са със заболеваемост под 300 на 100 хил. Седем области остават със заболеваемост между 400 и 500 на 100 хил. души - Русе, Добрич, Варна, София-град, София-област, Перник и Ловеч. 

Трайна тендеция към намаляване на хоспитализираните отчете здравният министър в оставка. 53 на сто са заетите легла от неусложнени пациенти. 58 на сто е заетостта на леглата в интензивните отделения. 104 медици са в болница, 10 от тях са в интензивно отделение. При лекарите постигнахме вече колективен имунитет, обяви още Ангелов. Трайна била и тенденцията, при която излекуваните с пъти надвишават заразените. 

Шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски предупреди: „Да знаем, че нищо не е свършило“. Той надълго и нашироко разви теза за аналогиите между Индия и България в поведението в пандемията въпреки очевидните географски, демографски и културни различия между двете страни.

Здравният министър уточни, че ще има заповед, с която се забранява влизането от Индия, за да не „поставяме под риск хората в нашата страна“.

Той говори и за темповете на ваксинация. Според него, ако се запазят сегашните темпове, в края на август България ще има колективен имунитет. Ангелов повтори, че ако през май се ваксинират по 50 хил. души дневно, а през юни - 55 хил. души дневно, още в края на юни можело да има колективен имунитет.

В коментар на приетото вчера от здравната комисия на НС решение Министерският съвет да започне действия за купуване на „Спутник V“, Ангелов обяви:

„Аз няма да бъда здравният министър, който да наруши закона“.

Кунчев напомни, че европейски ваксинационен сертификат, чието въвеждане се обсъжда в ЕС, няма да може да се издава при имунизация със „Спутник V“, тъй като този препарат още не е одобрен от Брюксел.

За опашките за ваксини от личните лекари: системата трябва да тръгне след 10 май

Очаква се системата за електронна заявка на ваксини от личните лекари да заработи след 10 май. Такова обещание се чу на брифинга в четвъртък. Заснети клипове от понеделник показаха струпвания, словесни и физически пререкания на дълго чакащи лекари за ваксини пред РЗИ-София и охраната на инспекцията. При нова доставка на ваксини джипитата получават уводомителен имейл от РЗИ и след това са нареждат на дълги опашки, в които губят ценно време, което би трябвало да отделят за пациентите си. Досега те получаваха и съвсем ограничени количества ваксини - особено от иРНК препаратите.

Според директора на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев се работело интензивно, за да се избягват подобни струпвания и чакане. Случилото се в понеделник той обясни с получаването същия ден на доставка от ваксини.

„Очакваше се струпване на маси, защото беше ограничено работното време на РЗИ. Ваксините пристигнаха предиобед, доста от общопрактикуващите лекари дойдоха значително по-рано. Очакваме след 10 май системата да бъде пусната. И там, където има две-три агресивни персони, да слагаме под общ знаменател всичките“, добави той.

От РЗИ не връщали никого, понякога работели до 9 ч. вечерта, твърди още Пенчев.

По думите на здравния министър в оставка органите на МВР са включени в доставката на ваксини за личните лекари в по-отдалечените места