Проектът по обновяването на баня „Овча купел“ е непрозрачен и поставя множество въпроси, на които още не е отговорено. Така от Антикорупционния фонд (АКФ) коментираха днес прекратяването на търга за банята и последвалото отстраняване на ресорния зам.-кмет Тодор Чобанов.

Това е изненадващо според фонда, който е отправил от февруари досега общо седем запитвания за фактите около баня „Овча купел“ до отговорните институции. Тяхната цел е била да се изясни дали процедурите, предприети от Столична община и Регионалния исторически музей – София, съответстват на законодателството в областта на опазването на културното наследство, обществените поръчки, етапите на инвестиционно проектиране и изискванията към инвестиционните проекти спрямо културни ценности, както и законосъобразното разходване на европейски фондове.

Въпросите са били с цел да се разгадаят следните съмнения на експертната общност и гражданското общество в столицата, подчертават от АКФ:

 • банята ще бъде превърната в научен център по европроект, а не в обществено достъпен балнеоложки център в полза на гражданите;
 • има сериозни разминавания в процеса на инвестиционно планиране и при подготовката на обществените поръчки за реставрацията и адаптацията на сградата, включително проблеми при съгласуването на проектите с Института за недвижимото културно наследство поради недопустимо добавяне на нови функции към тези на баня;
 • който и да спечели поръчката, е бил задължен да надгради готовия идеен проект на арх. Константин Пеев, управител на „Екса арт“ ЕООД, за което той е щял да получи от бъдещия изпълнител на адаптацията 296 800 лева без ДДС.

Според тях прекратяването на търга в момента е добра новина. Това обаче не е гаранция, че новата процедура ще бъде по-добра - досега три пъти са обявявани поръчки, и трите - със сериозни проблеми.