15,7 млн. лв. е прогнозната сума, нужна на Централната избирателна комисия (ЦИК) за подготовката и организацията на предсрочния вот на 11 юли, става ясно от изпратено писмо до финансовото министерство.

14 млн. лв. отиват за материално-техническото осигуряване на изборите - отпечатването на хартиените бюлетини (които ще са същата бройка като на предишния вот и ще стоят в резерва, ако машина се развали), компютърната обработка на данните от гласуването, логистика, софтуер и разяснителна кампания сред избирателите.

Над половината - 8 млн. лв. - ще са за нови машини, с които ще гласуват избирателите в чужбина. Все още не е ясна точната нужна бройка - чакат се данни от "Информационно обслужване" за това в колко секции зад граница са гласували над 300 души или има над 300 заявления, каквото е условието за вот с устройство в тях.

1,2 млн. лв. ще отидат за медийни пакети за партиите, коалициите и независимите кандидати за депутати. 300 000 лв. са за обучение на РИК и СИК. 

В по-големите секции в страната може да се наложи да има по две машини за гласуване, посочи зам.-председателката на ЦИК Росица Матева. За тях нямало да се налагат допълнителни средства или доставката на нови устройства, тъй като доставените над 9600 за вота на 4 април ще стигнат.

ЦИК определи и възнагражденията на членовете на РИК и СИК и специалистите към РИК. В райони до 400 секции заплатите в РИК са: председател - 1060 лв., зам.-председател - 1010 лв., секретар - 1010 лв., член - 960 лв. В районите с над 400 секции възнагражденията са: председател - 1175 лв., зам.-председател - 1115 лв., секретар - 1115 лв., член - 1060 лв. 

Членовете на СИК пък ще получават еднократно заплащане: председател - 105 лв., зам.-председател – 95 лв., секретар - 95 лв., член - 80 лв.

При работа в условия на епидемична обстановка, възнагражденията набъбват с 50 на сто.

Има и допълнителни по 15 лв. на всеки участвал в получаването на машините, бюлетините и други изборни книжа, подреждането на помещенията за гласуване. Тези, които пък представят протокола и изборните книжа в РИК ще получат 30 лв. отгоре. А там, където има машинно гласуване - ще получават 20 лв. отгоре.

Въпреки призива на някои членове на ЦИК т.нар. "технически сътрудници" към РИК, които получават в момента минималната заплата от 560 лв., да получат увеличение - тъй като често вършат не по-малко работа от останалите - това не се случи. Те ще са отново на минимална заплата, въпреки важността на позицията им спрямо задължителното машинно гласуване. Специалистите-екстерти ще получават 780 лв. За времето на работа в извънредна епидемична обстановка обаче, те също ще получават допълнително 50 на сто от възнаграждението си.