Как всички хора произхождаме от маймуните, а само македонците - от българите. По този начин северномакедонският премиер обяснил пред Бойко Борисов защо възприема позицията на София по отношение на македонската идентичност за абсурдна, съобщи белградската медия „Политика“, цитирана от Фокус.

„Според науката всички произхождаме от маймуните, а според вярата всички произхождаме от Адам и Ева. Как само македонците произхождат от българите“, е казал Заев в разговор с Борисов.

Той заявил, че „проблемът с България е смешен“.

„Казват, че приемат реалността на македонската идентичност и език, но искат да видят корените“, отбелязал македонският премиер.

Той добавил, че историкообразователната комисия трябва да разработи всички възможни аспекти и да намери решение за всички исторически личности и по този начин да ни направи приятели, а не да ни разделя.

„Не се отказвам, защото Европейският съюз няма алтернатива. Продължаваме европеизирането у дома, но това не е същото като европеизирането чрез преговорния процес, чрез глави. Чрез глави и клъстери идват милиони за подкрепа, за да ви мотивират и да ви насърчат наистина да покажете ценностите и ефектите от реформите в страната“, посочил лидерът на югозападната ни съседка.

Той оценил, че българският народ е показал на предишните избори, че иска европейско ръководство, което решава проблемите.