Нито една стотинка не е дало предишното правителство за изкупуване на т.нар. конфликтни имоти, попадащи в "Натура 2000". Нещо повече - всички предвидени за целта средства са били пренасочени "императивно" към мерки за справяне с COVID-19.

Това стана ясно днес по време на брифинг на служебния министър на околната среда и водите Асен Личев и екипа му. "Средствата за тази цел в Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) са били пренасочени изцяло към дейности за коронавируса. В момента няма никакви пари, с които това да може да се случи. Решението е изцяло на предишното правителство. Решението е било почти императивно", обявиха от МОСВ.

Или най-общо казано - става въпрос за онези конфликтни имоти, важни за опазването на природата, на които може да има реализиране на инвестиционни намерения, но пък това винаги предизвиква обществен отпор. 

Междувременно от инициативата "Зелени закони" внесоха предложение до Асен Личев да се използват средства от еврофондовете, за да се изкупят такива имоти. Мярката М95 е била предвидена преди години, за да се изкупят имоти, попадащи в зони от “Натура 2000” с ограничени възможности за ползване, но и до момента държавата не я е използвала, а е прехвърлила предвидените 10 млн. лева, както стана ясно - за други цели.

И към момента обаче програмата за околна среда в България ОПОС е изхарчила само 40% от предвидения бюджет, който все още е наличен до 2023 г. Затова от екоорганизацията предлагат мярката за изкупуване на земи от “Натура 2000” да се възстанови с първоначалния си бюджет, а приоритет за държавата да бъде изкупуването на частни имоти от зони А и Б по Черноморието, които са под силен урбанизационен натиск, понто-сарматски степи, влажни зони и национални паркове.

"Тези пари все още са налични и могат да бъдат разходвани за намаляване на конфликтите между природозащита и застрояване до 2023 г., при воля от правителството", настояха от екоинициативата.

Днес Личев обяви още, че на практика бюджетът на екоминистерството е на минус - с 10 млн. лв. Поискал да се организира почистване на водоемите, но се оказало - ПУДООС също е празна, също е на дефицит - с 24 млн. лв. Поискал и да забрани вноса на отпадъци за горене, но "оказа се, че нямам право, когато някой има издадено комплексно разрешително". За целта е нужна законодателна промяна, заяви той. 

Разказа още как се озадачил с влизането си в министерството, че имало "касти" - за някои служители имало отделен вход и специален достъп до министъра. "На какво основание държавни служители са разделени на касти?", възмути се служебният министър.

На днешната пресконференция стана ясно още нещо притеснително.

Срещу България има 18 наказателни процедури за нарушаване на екозаконодателството. Тази по отношение на качеството на въздуха е във финална фаза и предстои държавата да бъде санкционирана.

Общините трябва да положат усилия за намаляване на стойностите на ФПЧ с оглед препоръките. Макар да са добре финансирани по ОПОС и ПУДООС, не реализират съществени мерки. Евентуално санкцията може да бъде разпределена между общините и ще се приложи там, където има нарушение - предложиха от МОСВ. Дневната глоба е малко над 3100 евро.