Без изненада от ГЕРБ обвиниха президента Румен Радев, служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и "техния предизборен щаб" (разбирай - цялото служебно правителство, начело с премиера Стефан Янев), че опитват да дискредитират службите за сигурност със скандала с подслушването на опозиционни политици преди вота на 4 април, защото... прокуратурата разкрила руски шпиони.

Тази теза, надграждаща вчерашната позиция на доскоро управляващата партия, бе артикулирана днес от зам.-председателя й Даниел Митов и ексдепутата Тома Биков.

Случайно или не, вчера от държавното обвинение решиха да изнесат (неясно от какво наложено) допълнителна информация по разкритията за шпионската мрежа с участието на висши държавни служители - в полза на Москва.

"Очевидно Радев и Рашков не могат да простят на службите, че разбиха шпионската мрежа.

Служебното правителство се превръща в предизборен щаб на Радев и служи за неговото преизбиране", започна Митов.

А по адрес на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов, който изнесе информацията в публичното пространство, посочвайки дори колко души и от кои политически формации са били "на слушалка", Митов заяви:

"Мине се не мине, идват избори и г-н Атанасов отново обявява, че някой е бил подслушван и после това не се доказва. Той като старите циркови тюлени, има си номер - бута топка с носа през обръч".

На личността на Атанасов се посвети и Биков. "Г-н Атанасов има дълъг опит с конспирацията, подавайки на Петър Стоянов онзи неверен доклад, заради който загуби изборите". А после определи случая като "активно мероприятие, организирано от двама милиционери от 90-те години" - Атанасов и Рашков.

"Ма какво можем да чуем ние като слушаме Аатас Атанасов!? Това, което четем в книгите на Дан Браун!", продължи Биков.

Изказванията и на двамата продължиха в този дух, като Биков дори констатира

"От 20 години живеем в един "Гномгейт", използвайки обидния прякор на съпредседателя на ДБ, лепнат му заради ниския му ръст.

Любопитно обаче бе обяснението на Тома Биков в отговор на въпрос защо министър-председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е разписал отпуски на шефовете на службите за периода малко преди встъпването в длъжност на служебния кабинет, та чак до септември. При все, че ГЕРБ не влияела на службите.

"Може би са имали информация за точно това, което се случва в момента. Че искат да овладеят службите - Бойко Рашков, Румен Радев и техния предизборен щаб", оправда се ексдепутатът.

А как са стигнали до тази информация? - "Вероятно са имали обосновани предположения".

А кой са хората над хората, които искали да овладеят службите? - "Хора, които имат за цел те да не работят по определени линии".

И двамата призоваха за публикуване на информацията за оспорените от тях подслушвания.